Portal Pszczelarski

Ul wielokorpusowy - charakterystyka

Na zdjęciu: ul wielokorpusowy. Źródło zdjęcia: 2.bp.blogspot.com/_-DoYmRJsRYU/Sda7RqAXcTI/AAAAAAAACCg/kBr7YRtJmUQ/s400/beehives.jpg

ul ul wielokorpusowy charakterystyka ula wielokorpusowego ul Ostrowskiej historia ula wymiary ramek budowa ula wielokorpusowego

Pierwsze systemy uli wielokorpusowych (zwanych inaczej ulami Ostrowskiej) opracowywano już w latach 60. XX wieku. Od tego czasu owe systemy znacząco ewoluowały, ale wciąż przyjmuje się, iż wymiary ramek gniazdowych uli wielokorpusowych, co stanowi jedno z kryteriów podziału uli na różne typy, wynoszą 360 x 230-260 mm. 

Ule wielokorpusowe składają się z odpowiedniej ilości korpusów dla danej liczebności pszczelej rodziny - obowiązująca w latach 1992-2012 standaryzacja zakładała, iż korpusów powinno być minimum trzy, a każdy składać miał się z 10 ramek [1]. Norma ta została jednak wycofana i żadnym innym rozporządzeniem jej nie zastąpiono [2].

Korpusy w ulu wielokorpusowym, w których to znajdują się plastry, są zadaszone (ul wielokorpusowy ma jeden daszek) oraz posiadają własną dennicę (również jedną dla całości ula). Dodatkowymi elementami ula wielokorpusowego mogą być, w zależności od indywidualnych, partykularnych potrzeb, np. siatki, przegródki czy pierścienie dystansujące. Ścianki ula mogą być zarówno pojedyncze, jak i izolowane.

Dennica ula jest najniższą z części należących do jego konstrukcji. Znajduje się w niej tzw. wkładka wylotowa, dzięki której regulować można wielkość otworu wylotowego, a więc dopasowywać go do siły danej rodziny (w celu np. chronienia jej przez „intruzami”). Warto pamiętać, by maksymalnie, czyli najlepiej do 20 mm, zredukować przestrzeń między dennicą a podłożem, na którym stoi ul, gdyż zdarza się, że pszczoły budują plastry w każdym z dostępnych miejsc, a więc również i pod dennicą, tuż przy ziemi. Optymalna wysokość dennicy to około 3-4 cm. Dzięki temu pomieści się w niej jakaś część rodzących się w nadmiarze pszczół, ale wciąż nie będziemy aż tak bardzo ryzykować, że dennica zabudowana zostanie woszczyzną.

Przypisy:
[1] Jerzy Marcinkowski, Sprzęt i narzędzia pasieczne [w;] Pszczelnictwo, red. Jarosław Prabucki, wyd. Albatros, Szczecin 1998, s. 428.
[2] PN-R-78880:1992 – wersja polska, Sklep Polskiego Komitetu Normalizacyjnego [http://sklep.pkn.pl/pn-r-78880-1992p.html?options=cart].

Bibliografia:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, wyd. RM, Warszawa 2006, s. 29- 34.
Jerzy Marcinkowski, Sprzęt i narzędzia pasieczne [w;] Pszczelnictwo, red. Jarosław Prabucki, wyd. Albatros, Szczecin 1998, s. 428-429.
Jerzy Wilde, Gospodarka pasieczna [w;] Hodowla pszczół, red. Jarosław Prabucki i Jerzy Wilde, PWRiL, Poznań 2008, s. 248.

Czytaj również:

Ul wielokorpusowy - wady i zalety 

Ul wielokorpusowy - kryteria wyboru



Liczba wyświetleń artykułu: 11588

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym