Portal Pszczelarski

Ciekawostki pszczele

Projekt własny.

ciekawostki pszczele ciekawostki pszczelarskie pomnik pszczoły matka pszczela

Ciekawostki pszczele

Każdy dzień odkrywa przed nami coraz to bardziej zaskakujące i niesamowite fakty z życia pszczół. Pokusiliśmy się zebrać większość z nich i zaprezentować 20 najciekawszych, odnoszących się wyłącznie do pszczół. Zapraszamy do lektury!

  1. Matka pszczela może żyć nawet 5 lat, trutnie do roku, zaś pszczoły robotnice w okresie od wiosny do jesieni żyją przeciętnie 5-6 tygodni.
  2. Matka pszczela poza okresem zimowym składa dziennie od 300 do 3000 jajeczek, w skali roku ok. 130.000, a w ciągu życia ok. 500.000.
  3. Przegra, czyli zapłodnienie matki pszczelej, następuje w powietrzu; czasem kilka kilometrów od ula.
  4. Trutnie, w wyniku kopulacji z matką pszczelą giną.
  5. Bez względu na panujące warunki zewnętrzne w czasie wychowywania czerwiu temperatura w ulu wynosi od 34 do 35°C.
  6. Larwy pszczół i trutni wylęgają się z jajeczek złożonych przez matkę pszczelą. Jak to bywa sprawiedliwie w życiu, pszczoły wykonują całą pracę w ulu, a nagrodę w postaci pożywienia otrzymują za nicnierobienie trutnie.
  7. Pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, aby wytworzyć 1kg miodu.
  8. Do godziny 15 pszczoły przynoszą do uli 80% ilości obnóży zebranych w ciągu całego dnia.
  9. Podczas odwiedzania kwiatów przez pszczołę na jej owłosieniu bywa nawet do 5 mln ziaren pyłku.
  10. Aby zebrać do 4 mln ziaren pyłku, pszczoła musi odwiedzić ok. 500 kwiatów.
  11. Zasięg pszczół zbieraczek jest różny. Pszczoła afrykańska odlatuje od ula do 500 metrów, a pszczoła włoska ok. 3 km. Najdalej z nich, bo aż do 13 km, odlatuje pszczoła ukraińska.
  12. Podczas lotu pszczoła wykonuje od 350 do 450 ruchów skrzydełkami na sekundę, dzięki czemu może uzyskać prędkość lotu w granicach 20-60 km/h
  13. Podczas lotu pszczoła zużywa w ciągu każdej minuty ponad 0,3 mg pokarmu.
  14. Pszczoły rozróżniają tylko kilka kolorów: biały, czarny, szary, żółty, zielony i niebieski.
  15. Pszczoły porozumiewają się między sobą tańcem. Komunikacja pszczół przejawia się poruszaniem tułowia, ruchem skrzydełek oraz wydawaniem dźwięków.
  16. Rodzina pszczela na własne potrzeby zużywa średnio 80-120 kg miodu, 25-40 kg pyłku i 50-60 litrów wody.
  17. 10.000 pszczół waży 1kg i stanowi objętościowo 1 litr.
  18. 1 kg pszczół może wydzielić 0,5 kg wosku, do czego potrzebuje ok 1,8 kg miodu.
  19. Praca w ulu trwa nieprzerwanie dzień i noc.
  20. Jedyny w Polsce pomnik pszczoły znajduje się w Kielcach, na skwerku przy zbiegu ulic Żeromskiego i Zagórskiej, niedaleko Kieleckiego Centrum Kultury. Powstał w 1987 roku z inicjatywy Świętokrzyskiego Związku Pszczelarzy. Jego autorem jest Stefan Dulny.

Zobacz również:

Ciekawostki o pszczołach i miodzie (infografiki)

Ciekawostki na temat różnych gatunków pszczół - występowanie pszczół i cechy przystosowawcze

Ciekawostki na temat różnych gatunków pszczół - rozmiary pszczół

Historia pszczelarstwa - ciekawostki

Ciekawostki na temat miodu

Wibrator z pszczołami

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 29375

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Podstawowy kurs o pszczołach i pszczelarstwie (4/5) 2015/2016

XXXIX Miodobranie Kurpiowskie w Myszyńcu

XI Targi Żywności pt. Życie W Ogrodzie