Portal Pszczelarski

Ciekawostki pszczele

Projekt własny.

ciekawostki pszczele ciekawostki pszczelarskie pomnik pszczoły matka pszczela

Ciekawostki pszczele

Każdy dzień odkrywa przed nami coraz to bardziej zaskakujące i niesamowite fakty z życia pszczół. Pokusiliśmy się zebrać większość z nich i zaprezentować 20 najciekawszych, odnoszących się wyłącznie do pszczół. Zapraszamy do lektury!

  1. Matka pszczela może żyć nawet 5 lat, trutnie do roku, zaś pszczoły robotnice w okresie od wiosny do jesieni żyją przeciętnie 5-6 tygodni.
  2. Matka pszczela poza okresem zimowym składa dziennie od 300 do 3000 jajeczek, w skali roku ok. 130.000, a w ciągu życia ok. 500.000.
  3. Przegra, czyli zapłodnienie matki pszczelej, następuje w powietrzu; czasem kilka kilometrów od ula.
  4. Trutnie, w wyniku kopulacji z matką pszczelą giną.
  5. Bez względu na panujące warunki zewnętrzne w czasie wychowywania czerwiu temperatura w ulu wynosi od 34 do 35°C.
  6. Larwy pszczół i trutni wylęgają się z jajeczek złożonych przez matkę pszczelą. Jak to bywa sprawiedliwie w życiu, pszczoły wykonują całą pracę w ulu, a nagrodę w postaci pożywienia otrzymują za nicnierobienie trutnie.
  7. Pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, aby wytworzyć 1kg miodu.
  8. Do godziny 15 pszczoły przynoszą do uli 80% ilości obnóży zebranych w ciągu całego dnia.
  9. Podczas odwiedzania kwiatów przez pszczołę na jej owłosieniu bywa nawet do 5 mln ziaren pyłku.
  10. Aby zebrać do 4 mln ziaren pyłku, pszczoła musi odwiedzić ok. 500 kwiatów.
  11. Zasięg pszczół zbieraczek jest różny. Pszczoła afrykańska odlatuje od ula do 500 metrów, a pszczoła włoska ok. 3 km. Najdalej z nich, bo aż do 13 km, odlatuje pszczoła ukraińska.
  12. Podczas lotu pszczoła wykonuje od 350 do 450 ruchów skrzydełkami na sekundę, dzięki czemu może uzyskać prędkość lotu w granicach 20-60 km/h
  13. Podczas lotu pszczoła zużywa w ciągu każdej minuty ponad 0,3 mg pokarmu.
  14. Pszczoły rozróżniają tylko kilka kolorów: biały, czarny, szary, żółty, zielony i niebieski.
  15. Pszczoły porozumiewają się między sobą tańcem. Komunikacja pszczół przejawia się poruszaniem tułowia, ruchem skrzydełek oraz wydawaniem dźwięków.
  16. Rodzina pszczela na własne potrzeby zużywa średnio 80-120 kg miodu, 25-40 kg pyłku i 50-60 litrów wody.
  17. 10.000 pszczół waży 1kg i stanowi objętościowo 1 litr.
  18. 1 kg pszczół może wydzielić 0,5 kg wosku, do czego potrzebuje ok 1,8 kg miodu.
  19. Praca w ulu trwa nieprzerwanie dzień i noc.
  20. Jedyny w Polsce pomnik pszczoły znajduje się w Kielcach, na skwerku przy zbiegu ulic Żeromskiego i Zagórskiej, niedaleko Kieleckiego Centrum Kultury. Powstał w 1987 roku z inicjatywy Świętokrzyskiego Związku Pszczelarzy. Jego autorem jest Stefan Dulny.

Zobacz również:

Ciekawostki o pszczołach i miodzie (infografiki)

Ciekawostki na temat różnych gatunków pszczół - występowanie pszczół i cechy przystosowawcze

Ciekawostki na temat różnych gatunków pszczół - rozmiary pszczół

Historia pszczelarstwa - ciekawostki

Ciekawostki na temat miodu

Wibrator z pszczołami

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 30072

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem