Portal Pszczelarski

Czy z odkładów pszczelich można uzyskać miód?

Na zdjęciu: słoik z miodem i pszczołami. Źródło zdjęcia: honeybeehaven.org/sites/g/files/g522706/f/styles/media_gallery_large/public/A%20Jar%20of%20Bees.jpg?itok=oHpmV6FB

odkład pszczeli pozyskiwanie miodu nastrój rojowy

Czy z odkładów pszczelich można uzyskać miód?

Odkłady pszczele tworzone są w celu powiększenia ilości rodzin w pasiece lub wtedy, gdy pszczoły mają chwilowy brak pożytku i trzeba im zapewnić zajęcia, aby nie wpadały w nastrój rojowy. Odkład stworzy nową rodzinę, ale jej pełna siła pojawi się dopiero po zimowli.

Dobrze wykonany odkład pszczeli zapewnia wysoką produktywność w kolejnym roku pożytkowym. I dopiero wtedy będzie można nową rodzinę wykorzystać do produkcji miodu towarowego. O odkłady pszczele w pierwszej fazie po przeniesieniu do nowego ula trzeba bowiem szczególnie dbać – poddać matkę pszczelą i dokarmiać ciastem cukrowym. Pamiętajmy, że ul z odkładem, nawet przeniesiony na nowe pasieczysko nie zagwarantuje, że pszczoły latające na pożytki powrócą do niego. Wiele z nich i tak automatycznie będzie wracać do ula macierzystego. A co za tym idzie – w nowej rodzinie utworzonej z odkładu pozostaną pszczoły młode, tak zwane ulowe. Zgodnie ze specjalizacją robotnic będą one zajmowały się sprzątaniem ula, wychowem larw i karmieniem matki pszczelej. Upłynie jeszcze wiele czasu, zanim zaczną latać na pożytki. Jeśli odkład stworzymy w środku sezonu pożytkowego, pszczoły z nowej rodziny zaczną zbierać miód najwcześniej na późnych pożytkach tego samego roku. W ulach znajdować się będzie zatem miód gryczany, nawłociowy, wrzosowy, a czasem spadziowy. Pszczelarze jednak nie zalecają zbierania tego miodu – lepiej zostawić go na zimę pszczołom, by nowa rodzina przezimowała w dobrych warunkach i na wiosnę uzyskała pełną siłę. Młodzi adepci pszczelarstwa czasem nie stosują się do tych zaleceń i właśnie u nich na wiosnę okazuje się, że nowa rodzina nie przezimowała zbyt dobrze.

Zobacz również:

Jak wykonać odkład pszczeli?

Jak stworzyć odkład pszczeli?

Nastrój rojowy - czy rójka to konieczność?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12658

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili