Portal Pszczelarski

Czy z odkładów pszczelich można uzyskać miód?

Na zdjęciu: słoik z miodem i pszczołami. Źródło zdjęcia: honeybeehaven.org/sites/g/files/g522706/f/styles/media_gallery_large/public/A%20Jar%20of%20Bees.jpg?itok=oHpmV6FB

odkład pszczeli pozyskiwanie miodu nastrój rojowy

Czy z odkładów pszczelich można uzyskać miód?

Odkłady pszczele tworzone są w celu powiększenia ilości rodzin w pasiece lub wtedy, gdy pszczoły mają chwilowy brak pożytku i trzeba im zapewnić zajęcia, aby nie wpadały w nastrój rojowy. Odkład stworzy nową rodzinę, ale jej pełna siła pojawi się dopiero po zimowli.

Dobrze wykonany odkład pszczeli zapewnia wysoką produktywność w kolejnym roku pożytkowym. I dopiero wtedy będzie można nową rodzinę wykorzystać do produkcji miodu towarowego. O odkłady pszczele w pierwszej fazie po przeniesieniu do nowego ula trzeba bowiem szczególnie dbać – poddać matkę pszczelą i dokarmiać ciastem cukrowym. Pamiętajmy, że ul z odkładem, nawet przeniesiony na nowe pasieczysko nie zagwarantuje, że pszczoły latające na pożytki powrócą do niego. Wiele z nich i tak automatycznie będzie wracać do ula macierzystego. A co za tym idzie – w nowej rodzinie utworzonej z odkładu pozostaną pszczoły młode, tak zwane ulowe. Zgodnie ze specjalizacją robotnic będą one zajmowały się sprzątaniem ula, wychowem larw i karmieniem matki pszczelej. Upłynie jeszcze wiele czasu, zanim zaczną latać na pożytki. Jeśli odkład stworzymy w środku sezonu pożytkowego, pszczoły z nowej rodziny zaczną zbierać miód najwcześniej na późnych pożytkach tego samego roku. W ulach znajdować się będzie zatem miód gryczany, nawłociowy, wrzosowy, a czasem spadziowy. Pszczelarze jednak nie zalecają zbierania tego miodu – lepiej zostawić go na zimę pszczołom, by nowa rodzina przezimowała w dobrych warunkach i na wiosnę uzyskała pełną siłę. Młodzi adepci pszczelarstwa czasem nie stosują się do tych zaleceń i właśnie u nich na wiosnę okazuje się, że nowa rodzina nie przezimowała zbyt dobrze.

Zobacz również:

Jak wykonać odkład pszczeli?

Jak stworzyć odkład pszczeli?

Nastrój rojowy - czy rójka to konieczność?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 13518

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Biały miód leśny z Mount Oku

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem