Portal Pszczelarski

Zostań bohaterem pszczół

Na zdjęciu ogród przyjazny pszczołom. Źródło: Stowarzyszenie Natura i Człowiek.

wydarzenie pszczelarskie edukacja pszczelarska warsztaty pszczelarskie 2014 Kąty Wrocławskie ogród przyjazny pszczołom hotel dla pszczół

Przyszedł czas na krótkie podsumowanie akcji "Zostań bohaterem pszczół", która przeprowadzona została w Domu Dziecka w Kątach Wrocławskich z inicjatywy Stowarzyszenia Natura i Człowiek, przy współpracy ze sponsorem - Leroy Merlin. Akcja obejmowała cykl zajęć edukacyjnych mających na celu przedstawienie świata dzikich pszczół, zagrożeń i sposobów ochrony. 

Następnym etapem było założenie ogródka przy placówce z roślinnością pokarmową pszczół. W tym celu musieliśmy wybrać odpowiedni teren, zaprojektować nasadzenia, przygotować glebę i zakupić odpowiedni materiał roślinny. Nie ukrywamy, że była to najtrudniejsza część projektu.

Po odczekaniu odpowiedniego czasu po przekopaniu, wyplewiliśmy wyrastające trawy i przystąpiliśmy do nasadzeń. Posadziliśmy i posialiśmy rośliny, które będą dostarczać pożywienia pszczołom przez cały rok, tym samym rośliny te będą mogły być wykorzystane przez wychowanków placówki, gdyż w większości są to zioła.

Zbudowaliśmy także domek dla zapylaczy, w którym różnorodne gatunki dzikich pszczół mogą znaleźć miejsca do gniazdowania. Ten etap poprzedziliśmy ogłoszeniem konkursu na najlepszy projekt takiego domku. Należy także podkreślić, że dzikie pszczoły, dla których adresowana jest ta konstrukcja, nie stanowią zagrożenia, ponieważ są w większości pszczołami samotnicami przez co nie wykazują agresji.

W konstrukcji wykorzystaliśmy dawne elementy bujaków ogrodowych, które odrestaurowaliśmy i nawierciliśmy, aby także mogły to być siedliska dzikich pszczół.

Najważniejszy dla nas aspekt całej akcji to z jednej strony wartość przyrodnicza czynnej ochrony pszczół, a z drugiej edukowanie i uwrażliwianie młodych osób na otaczająca nas naturę. Tym sposobem stwarzamy młodym ludziom szanse na prowadzenie badań i obserwacji lokalnej fauny zapylaczy i miejmy nadzieję odkrycia młodych przyrodniczych talentów.

Na tym etapie prace się nie kończą, gdyż jeszcze planujemy kolejne nasadzenia, a następnie opiekę nad ogrodem. Chcielibyśmy podziękować Leroy Merlin, bez których ta akcja by nie zaistniała, Łukaszowi Sobikowi za projekt ogrodu i koordynację pracami nasadzeń, a w szczególności dzieciom, które z zaciekawieniem uczestniczyły w zajęciach i pomagały w różnorodnych pracach. Czekamy także z niecierpliwością na wzrost roślin i odwiedziny pierwszych zapylaczy.

Zapraszamy również do galerii zdjęć: "Zostań bohaterem pszczół"

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4388

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szybki piernik z miodem na święta

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Nan-e qandi

Chałka z szafranem i miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową