Portal Pszczelarski

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich na rok 2014

Na obrazku: logo ARR i informacja: Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich w sezonie 2014. Źródło obrazka: Agencja Rynku Rolnego

Agencja Rynku Rolnego Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich ARR refundacja ARR

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich na rok 2014

Unijne działanie „Wsparcie rynku produktów pszczelich” w sezonie 2013/2014 zyskało nieco nowe oblicze. Zmienił się zakres udzielanej refundacji, a także szczegółowe warunki poszczególnych projektów.

Celem „Wsparcia rynku produktów pszczelich” jest poprawa jakości miodu w Polsce, a także jakości jego produkcji. Chodzi o długotrwałe i efektywne zmiany w sektorze pszczelarskim, które zwiększą popularność hodowania pszczół oraz liczbę pogłowia pszczół w Polsce.

W tym sezonie wsparcie w postaci refundacji można uzyskać na: zakup sprzętu pszczelarskiego (w tym także po raz pierwszy na zakup uli), zakup pszczół, zakup lawet do przewozu pszczół oraz na zakup leków przeciwko warrozie. Refundacji podlegają również szkolenia i konferencje, zakup urządzeń laboratoryjnych, wykonanie analiz jakości miodu oraz wdrażanie programów badawczych. Szczegółowe, tegoroczne zmiany dotyczą wysokości maksymalnej kwoty, jaką pszczelarze mogą uzyskać oraz dofinansowanie do jednej rodziny pszczelej. Z korzystnych zmian warto wymienić choćby refundację zakupu sprzętu – do tej pory z tej formy pomocy mogli skorzystać pszczelarze posiadający 20 rodzin pszczelich, natomiast w tym roku wystarczy posiadać już tylko 15 rodzin pszczelich.

Jak co roku ze wsparcia w formie refundacji mogą skorzystać tylko pszczelarze zrzeszeni w którymś zrzeszeniu, stowarzyszeniu czy organizacji pszczelarskiej. Pszczelarz, który nigdzie nie należy, nie jest uprawniony do skorzystania z dofinansowania.

Opracowano na podstawie:
Realizacja Mechanizmu WPR. Wsparcie rynku produktów pszczelich, www.arr.gov.pl, 13.11.2014 r.

Zobacz również:

Dla kogo pomoc z Agencji Rynku Rolnego?

Termin składania projektu do Agencji Rynku Rolnego

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 dla osób niezrzeszonych

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 – zakup sprzętu

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 – zakup leków przeciw warrozie

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 - zakup pszczół

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 - zakup lawet do przewozu uli

Termin składania projektów do Agencji Rynku Rolnego mija 30 maja 2014 r.

Warunki mechanizmu "Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich" 2014/2015, 2015/2016

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1522

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich