Portal Pszczelarski

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Na zdjęciu krem czekoladowo-owocowy z bazylią. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód krem czekoladowo-owocowy

Polecam Wam ten deser – jest lekki, owocowo – czekoladowy, trochę zaskakujący w smaku. :) Zresztą, spróbujcie sami!

Składniki (na 2 porcje):
-
pół szklanki wody kokosowej,
- 2 banany,
- sok z 1 limonki,
- 1 duże jabłko,
- 2 łyżki obranych pistacji,
- 1 łyżka suszonych płatków kokosowych (użyłam ekologicznych płatków SYMBIO),
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki kakao,
- 4-5 listków świeżej bazylii + listki do dekoracji.

Wykonanie:
Wodę kokosową wlewamy do blendera. Dodajemy obrane banany, jabłko, sok z limonki, miód, bazylię i kakao. Blendujemy na gładką masę.

Połowę kremu przekładamy do pucharków. Wsypujemy warstwę płatków kokosowych i posiekanych pistacji. Przykrywamy resztą kremu.

Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2518

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-06-11 08:13:35

Nie mogę na takie pyszności patrzeć bo będą nici z mojego odchudzania:)



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną