Portal Pszczelarski

O czym należy pamiętać przy tworzeniu odkładu pszczelego?

Żródło zdjęcia: ars.usda.gov/Research/docs.htm?docid=2744&page=13

tworzenie odkładu odkład pszczeli rojnica

O czym należy pamiętać przy tworzeniu odkładu pszczelego?

Tworzenie odkładów to doskonały sposób na rozmnażanie rodzin pszczelich w obrębie jednej pasieki. Aby jednak odkład rozwinął się w nowym ulu w pełną siły rodzinę pszczelą, trzeba wykonać go z jak największą starannością.

Najważniejszą kwestią podczas wykonywania odkładu jest pamiętanie, by nie zabrać z rodziny macierzystej matki pszczelej. Aby bez większego problemu to się udało warto skorzystać ze specjalnie do tego stworzonych środków pomocniczych. Bardzo przydatne w tym celu są skrzynki z kratą odgrodową, które pozwalają łatwo oddzielić trutnie od robotnic. Skrzynki odkładowe są dość proste w użytku, jeśli będziemy postępować zgodnie z dobrymi praktykami w tym zakresie.

W skrzynce przeznaczonej do wykonania odkładu należy umieścić pusty plaster, ramki z węzą oraz opcjonalnie jeden plaster z pokarmem. W wybranej rodzinie macierzystej wyjmujemy dwa zasklepione plastry z czerwiem, a pozostałe na plastrach dorosłe pszczoły zmiatamy do rodziny macierzystej. Omieciony plaster przenosimy do skrzynki odkładowej. Okrywamy go z dwóch stron pustym plastrem i plastrem z pokarmem. Skrzynkę zamykamy, ale pozostawiamy w bocznej ścianie otwory wlotowe, a do wnętrza strzepujemy pszczoły z rodziny macierzystej. Trzeba pamiętać, by zebrać pszczoły z około 4-5 plastrów. Najlepiej jest zabierać te pszczoły, które akurat siedzą na ramkach pracy lub na plastrach z otwartym czerwiem. Siedzą tam bowiem głównie młode robotnice, które opiekują się czerwiem – jeśli zabierzemy je z rodziny macierzystej, uchronimy ją od nastroju rojowego. Pszczoły powędrują w głąb skrzynki, natomiast matka i trutnie nie dadzą rady przejść przez siatkę i pozostaną w rodzinie.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 70

Zobacz również:

Jak stworzyć odkład pszczeli?

Jak wykonać odkład pszczeli?

Ul odkładowy - Rojnica - Transportówka - sprzęt pszczelarski

Nastrój rojowy - czy rójka to konieczność?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8285

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Agua fresca z borówek

Tarta z brzoskwiniami i miodem

Herbatka z miodem na przeziębienie