Portal Pszczelarski

Zgnilec złośliwy (zgnilec amerykański) - Paenibacillus larvae

Na zdjęciu: test zapałką i charakterystyczna dla zgnilca amerykańskiego ciągnąca się nitka z obumarłej larwy. Źródło obrazka: nicolas.blogs.com/.a/6a00d83455b58069e201630282fece970d-800wi.

zgnilec złośliwy zgnilec amerykański Paenibacillus larvae choroba czerwiu choroba pszczół laseczniki larwy

Zgnilec złośliwy (zwany też amerykańskim), choć jego nazwa przypomina nazewnictwo roślin, w rzeczywistości jest jedną z najgroźniejszych chorób pszczół. Jest to choroba wynikająca z zaniedbania – najczęściej pojawia się w pasiekach opuszczonych lub bardzo zaniedbanych.

Zgnilec złośliwy wywoływany jest przez zjadliwe bakterie nazywane lasecznikiem larwy. Może pojawić się w ulu podczas całego okresu czerwienia matki. Rozwojowi choroby sprzyjają wysokie temperatury i przegrzanie ula. W takich warunkach larwy zamierają i powstaje stan gnilny. Laseczniki larwy mają zdolność wytwarzania bardzo odpornych przetrwalników, które trudno zwalczyć nawet środkami chemicznymi. Są one szkodliwe dla larw, natomiast nie stanowią zagrożenia dla pszczół dorosłych.

Jak larwy zarażają się zgnilcem?
Przez dorosłe, karmiące je pszczoły. Robotnice usuwają bowiem zakażone larwy z ula, jednocześnie przenosząc bakterię na swoich odnóżach i narządach gębowych. I w ten sposób bakteria dostaje się do pokarmu, jaki przyjmują larwy. Choroba zaczyna się rozwijać dopiero po zasklepieniu komórki z czerwiem. Jad zaczyna zatruwać larwę, która zaczyna zamierać w wyprostowanym stadium na etapie produkcji kokonu.

Dla pszczelarza takim sygnałem, że coś dzieje się w ulu źle, jest zmniejszona liczba pszczół, które wlatują do ula i z niego wylatują. Warto wtedy wyjąć ramkę i dokładnie ją obejrzeć. Jeśli czerw jest rozstrzelony, a wieczka komórek są rozstrzelone i podziurawione, zapewne larwy są zaatakowane przez zgnilca. Chore pszczoły są ospałe i powolne, a po pewnym czasie robią się nawet agresywne.

Opracowano na podstawie:
Stanisław Dubiel, Zgnilec złośliwy – groźna choroba pszczół, www.lodr.pl, 17.10 2014 r.

Zobacz również:

Zgnilec złośliwy - powód likwidacji rodziny pszczelej

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7335

Komentarze z forum pszczelarskiego

mati 2014-05-07 08:49:01

najgorsze co morze spotkac pszczelarza

opawskabarc 2021-08-01 17:43:39

Tutaj stworzyłem nieco aktualniejszy tekst na temat zgnilca. https://opawska.pl/smartblog/14/Zgnilec-ameryka%C5%84ski-pszcz%C3%B3%C5%82---Tajemnicze-tabl.html Portalpszczelarski.pl może wykorzystać tekst w całości z podlinkowaniem źródła.



  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Agencja Rynku Rolnego - podsumowanie roku 2013

Gotowe syropy inwertowane - podział

Sparceta siewna, esparceta siewna - roślina miododajna

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego