Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Zgnilec złośliwy (zgnilec amerykański) - Paenibacillus larvae

Na zdjęciu: test zapałką i charakterystyczna dla zgnilca amerykańskiego ciągnąca się nitka z obumarłej larwy. Źródło obrazka: nicolas.blogs.com/.a/6a00d83455b58069e201630282fece970d-800wi.

zgnilec złośliwy zgnilec amerykański Paenibacillus larvae choroba czerwiu choroba pszczół laseczniki larwy

Zgnilec złośliwy (zwany też amerykańskim), choć jego nazwa przypomina nazewnictwo roślin, w rzeczywistości jest jedną z najgroźniejszych chorób pszczół. Jest to choroba wynikająca z zaniedbania – najczęściej pojawia się w pasiekach opuszczonych lub bardzo zaniedbanych.

Zgnilec złośliwy wywoływany jest przez zjadliwe bakterie nazywane lasecznikiem larwy. Może pojawić się w ulu podczas całego okresu czerwienia matki. Rozwojowi choroby sprzyjają wysokie temperatury i przegrzanie ula. W takich warunkach larwy zamierają i powstaje stan gnilny. Laseczniki larwy mają zdolność wytwarzania bardzo odpornych przetrwalników, które trudno zwalczyć nawet środkami chemicznymi. Są one szkodliwe dla larw, natomiast nie stanowią zagrożenia dla pszczół dorosłych.

Jak larwy zarażają się zgnilcem?
Przez dorosłe, karmiące je pszczoły. Robotnice usuwają bowiem zakażone larwy z ula, jednocześnie przenosząc bakterię na swoich odnóżach i narządach gębowych. I w ten sposób bakteria dostaje się do pokarmu, jaki przyjmują larwy. Choroba zaczyna się rozwijać dopiero po zasklepieniu komórki z czerwiem. Jad zaczyna zatruwać larwę, która zaczyna zamierać w wyprostowanym stadium na etapie produkcji kokonu.

Dla pszczelarza takim sygnałem, że coś dzieje się w ulu źle, jest zmniejszona liczba pszczół, które wlatują do ula i z niego wylatują. Warto wtedy wyjąć ramkę i dokładnie ją obejrzeć. Jeśli czerw jest rozstrzelony, a wieczka komórek są rozstrzelone i podziurawione, zapewne larwy są zaatakowane przez zgnilca. Chore pszczoły są ospałe i powolne, a po pewnym czasie robią się nawet agresywne.

Opracowano na podstawie:
Stanisław Dubiel, Zgnilec złośliwy – groźna choroba pszczół, www.lodr.pl, 17.10 2014 r.

Zobacz również:

Zgnilec złośliwy - powód likwidacji rodziny pszczelej

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9646

Komentarze z forum pszczelarskiego

mati 2014-05-07 08:49:01

najgorsze co morze spotkac pszczelarza

opawskabarc 2021-08-01 17:43:39

Tutaj stworzyłem nieco aktualniejszy tekst na temat zgnilca. https://opawska.pl/smartblog/14/Zgnilec-ameryka%C5%84ski-pszcz%C3%B3%C5%82---Tajemnicze-tabl.html Portalpszczelarski.pl może wykorzystać tekst w całości z podlinkowaniem źródła.



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.