Portal Pszczelarski

Zgnilec złośliwy (zgnilec amerykański) - Paenibacillus larvae

Na zdjęciu: test zapałką i charakterystyczna dla zgnilca amerykańskiego ciągnąca się nitka z obumarłej larwy. Źródło obrazka: nicolas.blogs.com/.a/6a00d83455b58069e201630282fece970d-800wi.

zgnilec złośliwy zgnilec amerykański Paenibacillus larvae choroba czerwiu choroba pszczół laseczniki larwy

Zgnilec złośliwy (zwany też amerykańskim), choć jego nazwa przypomina nazewnictwo roślin, w rzeczywistości jest jedną z najgroźniejszych chorób pszczół. Jest to choroba wynikająca z zaniedbania – najczęściej pojawia się w pasiekach opuszczonych lub bardzo zaniedbanych.

Zgnilec złośliwy wywoływany jest przez zjadliwe bakterie nazywane lasecznikiem larwy. Może pojawić się w ulu podczas całego okresu czerwienia matki. Rozwojowi choroby sprzyjają wysokie temperatury i przegrzanie ula. W takich warunkach larwy zamierają i powstaje stan gnilny. Laseczniki larwy mają zdolność wytwarzania bardzo odpornych przetrwalników, które trudno zwalczyć nawet środkami chemicznymi. Są one szkodliwe dla larw, natomiast nie stanowią zagrożenia dla pszczół dorosłych.

Jak larwy zarażają się zgnilcem?
Przez dorosłe, karmiące je pszczoły. Robotnice usuwają bowiem zakażone larwy z ula, jednocześnie przenosząc bakterię na swoich odnóżach i narządach gębowych. I w ten sposób bakteria dostaje się do pokarmu, jaki przyjmują larwy. Choroba zaczyna się rozwijać dopiero po zasklepieniu komórki z czerwiem. Jad zaczyna zatruwać larwę, która zaczyna zamierać w wyprostowanym stadium na etapie produkcji kokonu.

Dla pszczelarza takim sygnałem, że coś dzieje się w ulu źle, jest zmniejszona liczba pszczół, które wlatują do ula i z niego wylatują. Warto wtedy wyjąć ramkę i dokładnie ją obejrzeć. Jeśli czerw jest rozstrzelony, a wieczka komórek są rozstrzelone i podziurawione, zapewne larwy są zaatakowane przez zgnilca. Chore pszczoły są ospałe i powolne, a po pewnym czasie robią się nawet agresywne.

Opracowano na podstawie:
Stanisław Dubiel, Zgnilec złośliwy – groźna choroba pszczół, www.lodr.pl, 17.10 2014 r.

Zobacz również:

Zgnilec złośliwy - powód likwidacji rodziny pszczelej

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10952

Komentarze z forum pszczelarskiego

mati 2014-05-07 08:49:01

najgorsze co morze spotkac pszczelarza

opawskabarc 2021-08-01 17:43:39

Tutaj stworzyłem nieco aktualniejszy tekst na temat zgnilca. https://opawska.pl/smartblog/14/Zgnilec-ameryka%C5%84ski-pszcz%C3%B3%C5%82---Tajemnicze-tabl.html Portalpszczelarski.pl może wykorzystać tekst w całości z podlinkowaniem źródła.



  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kurczak w różowej marynacie

Marlenka - ciasto z miodem

Lekka sałatka z miodowym dressingiem