Portal Pszczelarski

Czy osy i szerszenie są zagrożeniem dla pszczół?

Na zdjęciu: gniazdo szerszeni. Źródło zdjęcia: portalpszczelarski.pl/galeria/62/10/pszczelarstwo_w_sluzbie_czlowiekowi.html#fotografia

osa szerszeń zagrożenie dla pszczół gniazdo os gniazdo szerszeni czerw os larwa pszczela czerw

Czy osy i szerszenie są zagrożeniem dla pszczół?

Osy i szerszenie, choć są do pszczół wizualnie bardzo podobne, w rzeczywistości są od nich diametralnie różne. Jeśli pszczelarz zauważy w pasiece gniazda szerszeni lub os, w dobrze pojętym interesie pszczół i jego samego jest pozbycie się tych gniazd jak najszybciej.

Osy w swoich gniazdach nie gromadzą miodu, dlatego bardzo lubią przychodzić na gotowe. Ule są dla nich doskonałym miejscem do rabowania – sporo w nich przecież słodkiego i pachnącego miodu. Są dość agresywne i atakują nawet ule, w których jest duża przewaga liczebna pszczół. Co więcej, zdarza się też, że porywają larwy i dorosłe pszczoły, aby zmusić je do wykarmienia własnego czerwiu. Szerszenie są jeszcze gorsze. Co prawda, nie rabują miodu, bo są mięsożerne, za to doskonale smakują im larwy pszczele. Rzeczywiście, są one świetnym źródłem białka zwierzęcego i szerszenie chętnie z niego korzystają.

Niestety, pomimo że pszczoły są bardziej liczne, często nie potrafią poradzić sobie z atakami agresorów. Bo co z tego, że rodzina liczy kilkadziesiąt tysięcy pszczół, skoro do obrony ula oddelegowana jest zaledwie część z nich. Poza tym, pszczoły i szerszenie mają więcej energii, gdyż nie tracą jej na latanie na pożytki, noszenie pyłku i nektaru, produkcję miodu czy budowanie wosku. Pszczoły, które bronią ula bardzo często giną w bezpośrednim kontakcie z wrogiem. A to bardzo szybko może przyczynić się do osłabienia siły rodziny. Z agresorami najczęściej nie mogą sobie poradzić pszczoły łagodnych ras, genetycznie nieagresywne. Wtedy najważniejszym zadaniem pszczelarza jest pozbycie się napastników z pasieki, wraz z ich gniazdami.

Czy osy i szerszenie są zagrożeniem dla pszczół? - artykuły powiązane:

Różnice między pszczołą a osą

Osa pospolita czyli vespula vulgaris

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 20675

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-01-30 14:30:39

Coś w tym jest. Zdarza się spotkać osy na wylotkach.



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.