Portal Pszczelarski

Dezynfekcja ula drewnianego palnikiem gazowym

Na zdjęciu: dezynfekcja palnikiem ula. Źródło zdjęcia: immenfreunde.de/pics/swtrap/1.jpg.

dezynfekcja ula ul odkażanie ula palnik gazowy

Dezynfekcja ula drewnianego palnikiem gazowym

Walka z chorobami w pasiece bardzo często zmusza pszczelarzy do przenoszenia rodzin z jednego ula do drugiego. Zdarza się też, że w wyniku choroby cała rodzina się osypie. W jednym i w drugim przypadku konieczna jest dezynfekcja ula, by zniszczyć wszelkie możliwe ogniska choroby.

Ule po osypanych pszczołach, jeśli nie są mocno nadgryzione zębem czasu, można bez problemu wykorzystać jako mieszkanie dla nowej rodziny pszczelej, tworzonej na przykład z odkładu. Trzeba jednak zadbać o to, by ul nie był żadnym zagrożeniem dla nowej rodziny. Przed zdezynfekowaniem należy ul bardzo dokładnie oczyścić z resztek wosku, ramek i innych elementów ruchomych ula. Oskrobaną woszczyznę trzeba zebrać do jednego woreczka, a następnie od razu przetopić. Trzeba też pozbyć się martwych pszczół i wszelkich pozostałości po nich. Jeżeli w ulu są jakiekolwiek ubytki i szpary, trzeba je koniecznie zaszpachlować i zakleić, aby nowa rodzina nie odczuwała z tego powodu dyskomfortu.

Dobrym i skutecznym sposobem na skuteczne i szybkie odkażenie ula drewnianego jest użycie zwykłego palnika gazowego podłączonego do butli turystycznej. Całe wnętrze ula należy bardzo dokładnie opalić płomieniem gazowym, krok po kroku, każdy element. Dzięki wysokiej temperaturze wszystkie ogniska choroby zostaną zniszczone, a ul będzie gotowy do ponownego użytku. Jeśli po procesie opalania w ulu zostanie dużo sadzy, trzeba ja wymieść miotełką. Aby usunąć nieprzyjemny zapach po opalaniu, można skropić wnętrze ula olejkiem miętowym albo szałwiowym oraz postawić ul na pewien czas w przewiewnym miejscu.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Zalecenia pszczelarskie – kwiecień, www.modr.pl, 10.11.2014 r.

Zobacz również:

Zalecenia pszczelarskie na kwiecień

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Jak stworzyć odkład pszczeli?

Jak wykonać odkład pszczeli?

Jak wykonać pakiet pszczeli?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8586

Komentarze z forum pszczelarskiego

factis 2014-05-02 08:05:09

Przyjemny sposób ale stosunkowo niebezpieczny. Ja tam mimo, że nie jestem zwolennikiem chemii ją stosuję. Zdecydowanie bezpieczniej :)

pszczelarka78 2014-07-14 10:40:23

chemia jest żrąca, więc ja bym się kłóciła z tym bezpieczeństwem



  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Wiek pszczelarzy w Polsce

Ślaz maurytański – roślina miododajna

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rojliwość i odporność na choroby

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności