Portal Pszczelarski

Konflikt rasowy pszczół

Na zdjęciu: ponumerowane pszczoły. Źródło zdjęcia: science.bennington.edu/wp-content/uploads/2013/09/Seeley-numbered-bees.jpg Autor zdjęcia: Tom Seeley

konflikt rasowy pszczół rasy pszczół miodnych przyjęcie matki pszczelej matka pszczela

Konflikt rasowy pszczół

Poddawanie matek pszczelich do nowej rodziny to dla pszczelarza nie lada wyzwanie. Nie dość, że istnieje ryzyko, że pszczoły niezbyt chętnie przyjmą nową królową, to jeszcze może pojawić się konflikt rasowy pszczół.

Konflikt rasowy pszczół nie jest zjawiskiem dokładnie zbadanym, badacze pszczół wydają się nie dostrzegać tego problemu. Jednak w pszczelarstwie praktycznym zdarza się dość często – na tyle często, że nie można mówić o przypadku czy tylko i wyłącznie błędach właścicieli pasiek. W przypadku konfliktu rasowego przy poddaniu matki nie ma znaczenia, jak starannie pszczelarz to zrobi. Nawet przy zachowaniu wszystkich zaleceń może okazać się, że pszczoły niechętnie przyjmą królową i będą dążyły do jej unicestwienia. Dzieje się tak wtedy, gdy poddajemy do ula matkę innej rasy niż pszczoły znajdujące się w ulu. Szczególnie wtedy, gdy rodzina jest rasy dość agresywnej – wtedy jest duże prawdopodobieństwo, że nie przyjmie nowej matki. Pszczoły zaatakują ją niemal od razu po poddaniu do ula.

Jedynym rozwiązaniem konfliktu rasowego (czasem zdarza się też liniowy – czyli matka tej samej rasy, ale pochodząca z innej linii ma problemy z zaaklimatyzowaniem się w nowej rodzinie), jest poddawanie do rodzin pszczelich matek należących do tej samej rasy. W przeciwnym razie nie ma sensu wydawanie pieniędzy na dobrej jakości, wysoko użyteczne matki pszczele – możemy je bowiem stracić niemal od razu po poddaniu do ula. Innym rozwiązaniem jest posiadanie i użytkowanie pszczół łagodnych ras i linii, które dużo lepiej przyjmują nową matkę, bez względu na jej rasę czy linię.

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Przyjęcie matki pszczelej - utrudnienia

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 17859

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu