Portal Pszczelarski

Zgnilec złośliwy - powód likwidacji rodziny pszczelej

Na zdjęciu: larwa pszczela zaatakowana przez zgnilca złośliwego. Źródło zdjęcia: theabk.com.au/sites/g/files/g1011676/f/201303/AFB_rope_0.jpg

rodzina pszczela likwidacja rodziny pszczelej zgnilec złośliwy zgnilec amerykański Paenibacillus larvae choroba czerwiu choroba pszczół

Zgnilec złośliwy - powód likwidacji rodziny pszczelej

Likwidacja rodziny pszczelej to dla każdego pszczelarza ostateczność, jednak czasami bywa konieczna dla dobra całej pasieki. Najczęściej rodzinę trzeba zlikwidować, gdy jest zarażona zgnilcem złośliwym.

Zgnilec złośliwy jest bardzo groźną chorobą czerwiu. W ostatnich dziesięcioleciach zwracano na niego mniejszą uwagę niż na warrozę i być może dlatego udało mu się rozprzestrzenić, a ogniska choroby pojawiają się w pasiekach dość regularnie. Choroba najczęściej pojawia się w okresie od czerwca do sierpnia. Jest bardzo zaraźliwa – zarazki przenoszą się przez miód, wosk, sprzęt pszczelarski, a nawet na ubraniu pszczelarza.

Choroba atakuje larwy w wieku 6-8 dni, a rozwój choroby następuje już po zasklepieniu. Larwa w wyniku działania bakterii przekształca się w brunatną i cuchnącą masę. Oczywiście, nie ma dla niej żadnego ratunku. Gdy ul jest mocno porażony, pojawia się w nim charakterystyczny zapach, do złudzenia przypominający gnicie. Jak pszczelarz może na własną rękę rozpoznać zakażenie rodziny zgnilcem? Masa zamarłej w komórce larwy podczas wyciągania przyjmuje kształt długiej, ciągnącej się nitki. Wtedy już w zasadzie nie można mieć złudzeń – rodzinę zaatakował zgnilec.

Co więcej, jeśli ul jest bardzo mocno porażony, rodzina jest praktycznie nie do uratowania i trzeba ją zlikwidować, by choroba nie rozprzestrzeniła się w całej pasiece. Jest to tym bardziej bolesne, że zgnilec bardzo często atakuje najsilniejsze i najbardziej wydajne rodziny w pasiece. Niestety, w przypadku silnego porażenia, gdy inne metody zwalczenia choroby nie działają, likwidacja jest jedynym rozwiązaniem.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Najgroźniejsze choroby pszczół, Karniowice 2013, s.17

Zobacz również:

Zgnilec złośliwy (zgnilec amerykański) - Paenibacillus larvae

Zgnilec złośliwy - powód likwidacji rodziny pszczelej
Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7707

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Banan w cieście

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym