Portal Pszczelarski

Zgnilec złośliwy - powód likwidacji rodziny pszczelej

Na zdjęciu: larwa pszczela zaatakowana przez zgnilca złośliwego. Źródło zdjęcia: theabk.com.au/sites/g/files/g1011676/f/201303/AFB_rope_0.jpg

rodzina pszczela likwidacja rodziny pszczelej zgnilec złośliwy zgnilec amerykański Paenibacillus larvae choroba czerwiu choroba pszczół

Zgnilec złośliwy - powód likwidacji rodziny pszczelej

Likwidacja rodziny pszczelej to dla każdego pszczelarza ostateczność, jednak czasami bywa konieczna dla dobra całej pasieki. Najczęściej rodzinę trzeba zlikwidować, gdy jest zarażona zgnilcem złośliwym.

Zgnilec złośliwy jest bardzo groźną chorobą czerwiu. W ostatnich dziesięcioleciach zwracano na niego mniejszą uwagę niż na warrozę i być może dlatego udało mu się rozprzestrzenić, a ogniska choroby pojawiają się w pasiekach dość regularnie. Choroba najczęściej pojawia się w okresie od czerwca do sierpnia. Jest bardzo zaraźliwa – zarazki przenoszą się przez miód, wosk, sprzęt pszczelarski, a nawet na ubraniu pszczelarza.

Choroba atakuje larwy w wieku 6-8 dni, a rozwój choroby następuje już po zasklepieniu. Larwa w wyniku działania bakterii przekształca się w brunatną i cuchnącą masę. Oczywiście, nie ma dla niej żadnego ratunku. Gdy ul jest mocno porażony, pojawia się w nim charakterystyczny zapach, do złudzenia przypominający gnicie. Jak pszczelarz może na własną rękę rozpoznać zakażenie rodziny zgnilcem? Masa zamarłej w komórce larwy podczas wyciągania przyjmuje kształt długiej, ciągnącej się nitki. Wtedy już w zasadzie nie można mieć złudzeń – rodzinę zaatakował zgnilec.

Co więcej, jeśli ul jest bardzo mocno porażony, rodzina jest praktycznie nie do uratowania i trzeba ją zlikwidować, by choroba nie rozprzestrzeniła się w całej pasiece. Jest to tym bardziej bolesne, że zgnilec bardzo często atakuje najsilniejsze i najbardziej wydajne rodziny w pasiece. Niestety, w przypadku silnego porażenia, gdy inne metody zwalczenia choroby nie działają, likwidacja jest jedynym rozwiązaniem.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Najgroźniejsze choroby pszczół, Karniowice 2013, s.17

Zobacz również:

Zgnilec złośliwy (zgnilec amerykański) - Paenibacillus larvae

Zgnilec złośliwy - powód likwidacji rodziny pszczelej
Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8111

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili