Portal Pszczelarski

Robinia akacjowa – roślina miododajna

Na zdjęciu: kwiaty robinii akacjowej. Źródło zdjęcia: de.wikipedia.org/wiki/Gew%C3%B6hnliche_Robinie#mediaviewer/File:Robinia_pseudoacacia_flower.jpg Autor zdjęcia: Przemysław Malkowski

robinia akacjowa Robinia pseudoacacia roślina miododajna pożytki wydajność miodowa wydajność miodowa robinii akacjowej

Robinia akacjowa – roślina miododajna

Spośród wszystkich roślin miododajnych robinia akacjowa plasuje się na szczycie listy. Daje bowiem bardzo obfite pożytki, a powstający z niej miód cieszy się dużym uznaniem konsumentów ze względu na łagodny smak i doskonałe wartości odżywcze.

Robinia akacjowa występuje powszechnie we wszystkich regionach kraju, nic więc dziwnego, że jest jednym z ulubionych drzew pszczelarzy. Zwłaszcza, że w środowisku naturalnym rozprzestrzenia się samorzutnie, co stawia ją wyżej niż drzewka owocowe, o które trzeba dbać. Robinia akacjowa ma silnie pachnące motylkowe kwiaty, które tworzą charakterystyczne grona o długości od 10 do 20 cm. Lubi miejsca ciepłe i suche, najlepiej mało gęste lasy, zadrzewienia śródpolne oraz suche zarośla. Nie ma dużych wymagań glebowych, natomiast potrzebuje dużo słońca. Dlatego też jako pożytek najlepiej sprawdza się podczas ciepłej, słonecznej pogody. W czasie deszczu lub silnego wiatru jej kwitnienie osłabia się, a kwiaty mogą nawet ulec zniszczeniu.

Robinia akacjowa kwitnie od maja do czerwca przez około 10 dni, co ciekawe – często też powtarza kwitnienie, co z punktu widzenia pszczół jest zjawiskiem niezwykle korzystnym. Pszczoły bardzo chętnie latają na pożytki z kwitnącą robinią akacjową, za każdym razem przynosząc duże ilości nektaru. Jeśli pogoda jest odpowiednia, dzienna ilość wytwarzanego miodu może sięgać nawet 7 kilogramów. Miód wytwarzany z robinii akacjowej jest biały lub jasnokremowy, ma bardzo słodki smak i zapach z wyraźnie wyczuwalną kwiatową nutą. Ten wyjątkowo łagodny smak sprawia, że miód akacjowy bardzo chętnie spożywają dzieci.

Zobacz również:

Właściwości miodu akacjowego

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 20279

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2014-11-27 10:14:01

Czyli wydajność miodowa +/- ok 70kg.

Sylwek 2016-06-07 10:00:27

Pszczoły targają akację aż miło patrzeć!

arek 2016-06-08 07:29:39

Myślę, że takim entuzjazmem nie pałają osoby uczulone na pyłki :)



  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Chałka z szafranem i miodem