Portal Pszczelarski

Metody poławiania pyłku pszczelego

Na zdjęciu: dennica z poławiaczem pyłku. Źródło zdjęcia: materiały przekazane przez Bartnicy.pl.

pyłek pszczeli metody poławiania pyłku pszczelego zbieranie pyłku pszczelego pyłkobranie okres zbierania pyłku pszczelego poławiacz pyłku poławiacz pyłku powałkowy poławiacz pyłku wylotkowy poławiacz pyłku dennicowy

Kiedy i za pomocą czego zbierać pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli to drugi, po miodzie, produkt z ula, który cieszy się dużym zainteresowaniem konsumentów i którego sprzedaż podnosi zyski z pasieki. Jednak jego zbieranie jest bardziej pracochłonne niż miodobranie.

W porównaniu do miodu, pyłku w ulu jest zdecydowanie mniej. Trzeba też pamiętać, że pszczoły wykorzystują pyłek do własnych potrzeb, dlatego jego całkowite wyzbieranie nie jest wskazane. Sezon na zbieranie pyłku trwa mniej więcej od maja do lipca. W tym czasie z jednej rodziny pszczelej można uzyskać od jednego do dwóch kilogramów pyłku.

Pszczelarze, którym zależy na pozyskiwaniu dużych ilości pyłku, potrzebują do tego specjalistycznego sprzętu, czyli poławiaczy pyłku. A te są zróżnicowane – od poławiaczy powałkowych, przez wylotkowe, aż po dennicowe. Poławiacze powałkowe montuje się przy powałce w górnej części ula, wylotkowe umiejscawia się tuż przy wylotku, a dennicowe na spodzie ula tak, że strącany pyłek wpada do szufladki znajdujące się w dennicy.

Choć poławiacze różnią się umiejscowieniem w ulu, ich zasada działania jest podobna. Składają się ze specjalnych płytek z otworami, przez które pszczoły powracające do ula muszą przejść. W ten sposób strącają obnóża pyłkowe do specjalnych szufladek.

W okresie poławiania pyłku pszczelarz powinien pamiętać, by często i regularnie opróżniać szufladki poławiaczy. Pyłek bardzo szybko się psuje i zaczyna pleśnieć, dlatego trzeba jak najszybciej umieszczać go w suchym i ciepłym miejscu, by mógł przeschnąć. Najlepiej, jeśli w okresie pyłkobrania pszczelarz będzie opróżniał poławiacze codziennie wieczorem, gdy pszczoły zakończą już loty na pożytki.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Miesięczne zalecenia pasieczne, www.modr.pl, 2.11.2014 r.

Zobacz również:

Pyłek kwiatowy - skład, właściwości, stosowanie i dawkowanie

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Poławiacz pyłku

Przedwylotkowy poławiacz pyłku - sprzęt pszczelarski

Poławiacz powałkowy – zalety i wady

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 20419

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Chleb na owsiance z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem

Ser twarogowy z miodem i orzechami