Portal Pszczelarski

Wtapianie węzy w ramkę

Węza pszczela wtopiona w ramkę. Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Mittelwand_17a.jpg

węza pszczela gospodarka pasieczna młody pszczelarz wtapianie węzy ramka pszczela wtapianie węzy w ramkę wosk pszczeli wytapiacz

Wtapianie węzy, choć jest czynnością dosyć prostą, powinno być przeprowadzone z jak największa starannością. Chodzi o to, by węza po włożeniu do ula nie fałdowała się i nie obciągała, co utrudniałoby pracę pszczołom.

Po pierwsze, trzeba druciany szkielet rozgrzać do tego stopnia, by bez problemu zatopił się w mocowanej węzie. Czym wytworzyć to ciepło? Najlepiej za pomocą specjalnego wytapiacza – prostownika, który przez obwód druta przepuszcza prąd o napięciu 8-14 V. Prostownik trzeba przyłożyć do druta i poczekać aż powoli się on nagrzeje. Wstępnie podgrzana węza musi osiągnąć temperaturę 25 stopni Celsjusza. Trzeba też pamiętać, by czynność tę wykonywać w dość ciepłym pomieszczeniu. Jeśli będzie za zimno, węza umieszczona w ulu będzie silnie odkształcała się i wyginała. Warto więc wykonywać tę czynność w ciągu dnia, a nie w chłodny poranek.

Zanim zaczniemy wtapiać węzę, musimy umieścić ją wewnątrz ramki tak, by z każdej strony zachowany był niewielki odstęp. Szczególnie ważny jest odstęp ramki od dolnej listwy – powinien wynosić około 3 milimetrów. Jeśli o tym zapomnimy, plaster w ciepłym wnętrzu ula będzie się wypaczał. Pamiętajmy też, by drut nie był za gorący – wtedy węza pocięta zostanie na kilka kawałków, a całą pracę trzeba będzie zaczynać od początku z nową węzą.

Niektórzy pszczelarze wykorzystują inny sposób zatapiania węzy. Potrzebna jest do tego deska o wymiarach dopasowanych do wielkości węzy. Najpierw węzę układa się na desce, dopiero potem przykłada drucianą ramkę, a druty podgrzewa. Dzięki temu węza szybko zatapia się w ramkę, a we wnętrzu ula nie będzie się odginać ani odkształcać.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 158

Zobacz również:

Węza pszczela

Jak pszczoły produkują wosk?

Do czego wykorzystuje się wosk pszczeli?

Jak wykonać świeczkę z wosku pszczelego?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 28337

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem