Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Na zdjęciu: wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym. Źródło zdjęcia: Ziarenka Pieprzu Autorka zdjęcia: Agata Kurzajak
Chrupiący, lekko słony boczek, słodko-kwaśny winegret połączony z kwaśnymi pomidorkami i lekko pikantnym lazurem… a do tego wszystkiego świeży szpinak! Przepis Doroty Wellman nieco zmodyfikowałam.* Sałata jest po prostu pyszna.
Składniki:
- 100 g szpinaku baby,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 150 g pomidorków cherry,
- 80 g sera pleśniowego Rokpol (użyłam lazura błękitnego),
- 1 łyżka pestek z dyni,
- 1 łyżka pestek słonecznika.
Składniki na winegret:
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy extra virgin,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- przyprawy (sól, pieprz).
Wykonanie:
Pokój boczek w cienkie paski i podsmaż na patelni, aby był chrupiący. Szpinak dobrze wymyj, odsącz na durszlaku. Pomidorki przekrój na pół. Ser pleśniowy pokrój na mniejsze plastry. Wymieszaj w małym słoiku oliwę, musztardę, miód i cytrynę. Dodaj przyprawy do smaku oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Potrząśnij energicznie słoikiem. Pestki słonecznika i dyni upraż na złoty kolor na suchej patelni.
Ułóż na dużym talerzu szpinak, posyp serem pleśniowym, pokrojonymi pomidorkami i prażonymi pestkami. Polej całość winegretem, a na koniec wyłóż boczek i polej całość wytopionym tłuszczem.
Smacznego :)
*Przepis pochodzi z książki Doroty Wellman i Pauliny Młynarskiej pt. Kalendarzyk niemałżeński.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Skrzydełka z miodem i chilli
2. Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym
3. Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem
4. Szaszłyki z marynatą miodową
Odwiedź również mój blog Ziarenka Pieprzu
Liczba wyświetleń artykułu: 4083
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Polska wspiera rozwój pszczelarstwa w Libanie
Polacy pomagają pszczelarzom w Libanie Jakub Wojas

Zdrowy jak Romiód! Przebadano miód z uli z recyklingu 2022
Przebadano romiód - miód z uli z recyklingu Portal Pszczelarski

Najgorszy od 60 lat sezon dla pszczelarzy z Florydy 2022
Złe informacje z Florydy w USA Jakub Wojas

Katowickie pszczoły z miejskich pasiek gotowe do zimy 2022
Katowickie pszczoły gotowe do zimowli Jakub Wojas

Jakie zwierzęta jedzą miód?
Które zwierzęta jedzą miód? Magdalena Szatanik

Metyloglioksal - antybiotyczny składnik miodu manuka
Właściwości MGO i inne ważne informacje Agata Koń-Ulman

Miód jednym z najczęściej podrabianych produktów na świecie
Jak fałszować, to miód. Jakub Wojas
