Portal Pszczelarski

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Na zdjęciu: wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym. Źródło zdjęcia: Ziarenka Pieprzu Autorka zdjęcia: Agata Kurzajak

przepis z miodem miód sałatka z miodem wiosenna sałatka wiosenna sałatka z miodem

Chrupiący, lekko słony boczek, słodko-kwaśny winegret połączony z kwaśnymi pomidorkami i lekko pikantnym lazurem… a do tego wszystkiego świeży szpinak! Przepis Doroty Wellman nieco zmodyfikowałam.* Sałata jest po prostu pyszna.

Składniki:
- 100 g szpinaku baby,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 150 g pomidorków cherry,
- 80 g sera pleśniowego Rokpol (użyłam lazura błękitnego),
- 1 łyżka pestek z dyni,
- 1 łyżka pestek słonecznika.

Składniki na winegret:
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy extra virgin,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- przyprawy (sól, pieprz).

Wykonanie:
Pokój boczek w cienkie paski i podsmaż na patelni, aby był chrupiący. Szpinak dobrze wymyj, odsącz na durszlaku. Pomidorki przekrój na pół. Ser pleśniowy pokrój na mniejsze plastry. Wymieszaj w małym słoiku oliwę, musztardę, miód i cytrynę. Dodaj przyprawy do smaku oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Potrząśnij energicznie słoikiem. Pestki  słonecznika i dyni upraż na złoty kolor na suchej patelni.

Ułóż na dużym talerzu szpinak, posyp serem pleśniowym, pokrojonymi pomidorkami i prażonymi pestkami. Polej całość winegretem, a na koniec wyłóż boczek i polej całość wytopionym tłuszczem.

Smacznego :)

*Przepis pochodzi z książki Doroty Wellman i Pauliny Młynarskiej pt. Kalendarzyk niemałżeński.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Skrzydełka z miodem i chilli

2. Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

3. Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem 

4. Szaszłyki z marynatą miodową

Odwiedź również mój blog Ziarenka Pieprzu

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3873

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Pszczelarz a faktura VAT RR

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku