Portal Pszczelarski

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Na zdjęciu: wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym. Źródło zdjęcia: Ziarenka Pieprzu Autorka zdjęcia: Agata Kurzajak

przepis z miodem miód sałatka z miodem wiosenna sałatka wiosenna sałatka z miodem

Chrupiący, lekko słony boczek, słodko-kwaśny winegret połączony z kwaśnymi pomidorkami i lekko pikantnym lazurem… a do tego wszystkiego świeży szpinak! Przepis Doroty Wellman nieco zmodyfikowałam.* Sałata jest po prostu pyszna.

Składniki:
- 100 g szpinaku baby,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 150 g pomidorków cherry,
- 80 g sera pleśniowego Rokpol (użyłam lazura błękitnego),
- 1 łyżka pestek z dyni,
- 1 łyżka pestek słonecznika.

Składniki na winegret:
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy extra virgin,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- przyprawy (sól, pieprz).

Wykonanie:
Pokój boczek w cienkie paski i podsmaż na patelni, aby był chrupiący. Szpinak dobrze wymyj, odsącz na durszlaku. Pomidorki przekrój na pół. Ser pleśniowy pokrój na mniejsze plastry. Wymieszaj w małym słoiku oliwę, musztardę, miód i cytrynę. Dodaj przyprawy do smaku oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Potrząśnij energicznie słoikiem. Pestki  słonecznika i dyni upraż na złoty kolor na suchej patelni.

Ułóż na dużym talerzu szpinak, posyp serem pleśniowym, pokrojonymi pomidorkami i prażonymi pestkami. Polej całość winegretem, a na koniec wyłóż boczek i polej całość wytopionym tłuszczem.

Smacznego :)

*Przepis pochodzi z książki Doroty Wellman i Pauliny Młynarskiej pt. Kalendarzyk niemałżeński.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Skrzydełka z miodem i chilli

2. Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

3. Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem 

4. Szaszłyki z marynatą miodową

Odwiedź również mój blog Ziarenka Pieprzu

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4083

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie