Portal Pszczelarski

Podkurzacz – przyrząd do odymiania pszczół

Na zdjęciu: podkurzacz. Źródło zdjęcia: it.wikipedia.org/wiki/File:Beekeeping_smoker.jpg Autor zdjęcia: Robert Engelhardt

podkurzacz przyrząd do odymiania pszczół paliwo do podkurzacza

Podkurzacz – przyrząd do odymiania pszczół

Jednym z najważniejszych sprzętów nie tylko podczas miodobrania, ale też podczas innych prac ulowych jest sprawny podkurzacz. Dzięki niemu można wykonać jakiekolwiek prace ulowe bez obaw, że narazimy się na agresję i złość ze strony pszczół.

Podkurzacz jest urządzeniem stosowanym od pokoleń. Jego pierwotną i prymitywną formą było spróchniałe drewno, które dawni bartnicy wykorzystywali podczas wybierania miodu z ula. Podkurzacz produkuje gęsty, ale łagodny i zimny dym, który powoduje uspokojenie pszczół i ich przeniesienie się do wyższych części gniazda. Dzięki temu nie atakują i nie są agresywne w momencie, gdy pszczelarz zabiera od nich miód.

Zasada działania podkurzacza jest prosta – jest dość zbliżona do kadzidła. Dużo ważniejsze jest paliwo, jakie wykorzystujemy do rozpalania podkurzacza i produkowania dymu. Najlepiej w tym celu sprawdza się spróchniałe i suche drewno, a także huba drzewna i słoma lub wysuszone łodygi roślin. Chodzi o to, by dym utrzymywał się długo, był jasny, gęsty, ale jednocześnie niegryzący i całkowicie nieszkodliwy dla pszczół. Chodzi przecież o to, by na chwilę zatrzymać inwazje wściekłych robotnic, a nie o to, by przy okazji miodobrania zaszkodzić zdrowiu pszczół.

Korzystanie z podkurzacza jest dość proste – wystarczy na dnie pojemnika umieścić rozpałkę oraz paliwo, a następnie podpalić. Potem wystarczy poczekać, aż pojawi się gęsty dym i można zamknąć pokrywę pojemnika. Dalej podkurzacz działa jak czajnik, który przez dzióbek wypuszcza gęsty dym. Skutecznie obezwładnia on pszczoły, które bez oporów pozwalają na wszelkie prace ulowe.

Opracowano na podstawie:
Mieczysław Janiszewski, Ule, sprzęt i budowle pasieczne, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2014, s. 122

Zobacz również:

Paliwo do podkurzacza

Czym i jak rozpalić podkurzacz?

Aldehyd benzoesowy w pszczelarstwie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 18485

Komentarze z forum pszczelarskiego

Adam_Poch 2017-02-27 21:27:42

Niezbędnik w wyposażeniu każdego pszczelarza.

oro54 2017-02-28 20:16:29

Przedstawiony na fotografii podkurzacz pięknie się prezentuje, lecz ma jedną podstawową wadę; spróbujcie taki rozpalony podkurzacz odstawić na styropianowy daszek ula obok.



  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich