Portal Pszczelarski

Podkurzacz – przyrząd do odymiania pszczół

Na zdjęciu: podkurzacz. Źródło zdjęcia: it.wikipedia.org/wiki/File:Beekeeping_smoker.jpg Autor zdjęcia: Robert Engelhardt

podkurzacz przyrząd do odymiania pszczół paliwo do podkurzacza

Podkurzacz – przyrząd do odymiania pszczół

Jednym z najważniejszych sprzętów nie tylko podczas miodobrania, ale też podczas innych prac ulowych jest sprawny podkurzacz. Dzięki niemu można wykonać jakiekolwiek prace ulowe bez obaw, że narazimy się na agresję i złość ze strony pszczół.

Podkurzacz jest urządzeniem stosowanym od pokoleń. Jego pierwotną i prymitywną formą było spróchniałe drewno, które dawni bartnicy wykorzystywali podczas wybierania miodu z ula. Podkurzacz produkuje gęsty, ale łagodny i zimny dym, który powoduje uspokojenie pszczół i ich przeniesienie się do wyższych części gniazda. Dzięki temu nie atakują i nie są agresywne w momencie, gdy pszczelarz zabiera od nich miód.

Zasada działania podkurzacza jest prosta – jest dość zbliżona do kadzidła. Dużo ważniejsze jest paliwo, jakie wykorzystujemy do rozpalania podkurzacza i produkowania dymu. Najlepiej w tym celu sprawdza się spróchniałe i suche drewno, a także huba drzewna i słoma lub wysuszone łodygi roślin. Chodzi o to, by dym utrzymywał się długo, był jasny, gęsty, ale jednocześnie niegryzący i całkowicie nieszkodliwy dla pszczół. Chodzi przecież o to, by na chwilę zatrzymać inwazje wściekłych robotnic, a nie o to, by przy okazji miodobrania zaszkodzić zdrowiu pszczół.

Korzystanie z podkurzacza jest dość proste – wystarczy na dnie pojemnika umieścić rozpałkę oraz paliwo, a następnie podpalić. Potem wystarczy poczekać, aż pojawi się gęsty dym i można zamknąć pokrywę pojemnika. Dalej podkurzacz działa jak czajnik, który przez dzióbek wypuszcza gęsty dym. Skutecznie obezwładnia on pszczoły, które bez oporów pozwalają na wszelkie prace ulowe.

Opracowano na podstawie:
Mieczysław Janiszewski, Ule, sprzęt i budowle pasieczne, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2014, s. 122

Zobacz również:

Paliwo do podkurzacza

Czym i jak rozpalić podkurzacz?

Aldehyd benzoesowy w pszczelarstwie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 19919

Komentarze z forum pszczelarskiego

Adam_Poch 2017-02-27 21:27:42

Niezbędnik w wyposażeniu każdego pszczelarza.

oro54 2017-02-28 20:16:29

Przedstawiony na fotografii podkurzacz pięknie się prezentuje, lecz ma jedną podstawową wadę; spróbujcie taki rozpalony podkurzacz odstawić na styropianowy daszek ula obok.



  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puszysty omlet z bananami

Racuchy z bananami i miodem

Marchewkowe naleśniki z miodem