Portal Pszczelarski

Sklep Krauz

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Na zdjęciu: carpaccio z kaczki w miodowym dressingu. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód carpaccio carpaccio z kaczki w miodowym dressingu miodowy dressing kaczka z miodem filet z kaczki z miodem obiad z miodem

Rozsmakowując się w kaczce przygotowałam ostatnio carpaccio z piersi. Kiedyś robiłam sałatkę z plastrami kaczki w środku ale wydaje mi się, że pokrojony filet ułożony w carpaccio to ciekawsza propozycja, zwłaszcza  kiedy mamy gości. Wykończeniem jest tutaj dressing na bazie miodu. Miód już wiele razy łączyłam z kaczką i wiem, że idealnie do niej pasuje. Stopień wysmażenia kaczki należy regulować według własnych preferencji, moje są takie, że nie może być krwi.

Przygotowanie takiego dania nie jest trudne, może odrobinę czasochłonne, biorąc pod uwagę czas marynowania, smażenia i chłodzenia.

Składniki: 
- 1 filet z kaczki, 
- 5 łyżek oliwy, 
- 1 łyżka sosu sojowego, 
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Składniki marynaty zmieszać, włożyć do niej umytą pierś z kaczki, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć kaczkę. Po usmażeniu pokroić w plastry, lekko na ukos ale zrobić to dopiero po 15 minutach od usmażenia, żeby wszystkie soki zatrzymały się w mięsie.

Składniki na sałatkę: 
- 1/2 główki sałaty lodowej lub mix sałat, 
- 1 czerwona papryka, 
- 1 żółta papryka,
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek, 
- 2 łyżki octu balsamicznego, 
- 1 łyżka miodu,
- 6 łyżek oliwy,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Sałatę porwać na strzępy, dodać pokrojone w paski papryki oraz oliwki, dokładnie wymieszać. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę zostawiając 2-3 łyżki. Na talerzu ułożyć porcję sałatę. Dookoła ułożyć plastry kaczki polewając je pozostałym dressingiem i oprószając świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki  przynajmniej na godzinę.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1212

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk

2015-10-17 10:45:21

Wygląda bardzo apetycznie! :)

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.