Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Na zdjęciu: carpaccio z kaczki w miodowym dressingu. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza
Rozsmakowując się w kaczce przygotowałam ostatnio carpaccio z piersi. Kiedyś robiłam sałatkę z plastrami kaczki w środku ale wydaje mi się, że pokrojony filet ułożony w carpaccio to ciekawsza propozycja, zwłaszcza kiedy mamy gości. Wykończeniem jest tutaj dressing na bazie miodu. Miód już wiele razy łączyłam z kaczką i wiem, że idealnie do niej pasuje. Stopień wysmażenia kaczki należy regulować według własnych preferencji, moje są takie, że nie może być krwi.
Przygotowanie takiego dania nie jest trudne, może odrobinę czasochłonne, biorąc pod uwagę czas marynowania, smażenia i chłodzenia.
Składniki:
- 1 filet z kaczki,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Składniki marynaty zmieszać, włożyć do niej umytą pierś z kaczki, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć kaczkę. Po usmażeniu pokroić w plastry, lekko na ukos ale zrobić to dopiero po 15 minutach od usmażenia, żeby wszystkie soki zatrzymały się w mięsie.
Składniki na sałatkę:
- 1/2 główki sałaty lodowej lub mix sałat,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka miodu,
- 6 łyżek oliwy,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Sałatę porwać na strzępy, dodać pokrojone w paski papryki oraz oliwki, dokładnie wymieszać. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę zostawiając 2-3 łyżki. Na talerzu ułożyć porcję sałatę. Dookoła ułożyć plastry kaczki polewając je pozostałym dressingiem i oprószając świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Liczba wyświetleń artykułu: 2510
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2015-10-17 10:45:21

Pszczelarze z Rumunii oczekują wsparcia UE ws. weryfikacji cen i jakości miodu 2023
Miód z Chin i Ukrainy zalewa Rumunię Edyta Glebocki

Właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy i jego właściwości Anna Celińska

Zmiana dofinansowania do pasiek w Bawarii 2023
Niemcy stawiają na ilość i ekologię Edyta Glebocki

Miód z Bardejowa okrzyknięty najsmaczniejszym miodem świata 2023
Najlepszy miód na świecie jest ze Słowacji Edyta Glebocki

Miód z konopi - pakt między rolnictwem a pszczelarstwem przynosi plony 2023
Miód konopny z Niemiec jest bardzo pożądany Edyta Glebocki

Jak producenci miodu oszukują konsumentów? Unia Europejska sprawdziła to! 2023
UE wie jak producenci miodu kombinują Edyta Glebocki

Badanie laboratoryjne jakości miodu
Jakie parametry są badane podczas badania laboratoryjnego miodu? Joanna Winsyk
