Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Na zdjęciu: carpaccio z kaczki w miodowym dressingu. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza
Rozsmakowując się w kaczce przygotowałam ostatnio carpaccio z piersi. Kiedyś robiłam sałatkę z plastrami kaczki w środku ale wydaje mi się, że pokrojony filet ułożony w carpaccio to ciekawsza propozycja, zwłaszcza kiedy mamy gości. Wykończeniem jest tutaj dressing na bazie miodu. Miód już wiele razy łączyłam z kaczką i wiem, że idealnie do niej pasuje. Stopień wysmażenia kaczki należy regulować według własnych preferencji, moje są takie, że nie może być krwi.
Przygotowanie takiego dania nie jest trudne, może odrobinę czasochłonne, biorąc pod uwagę czas marynowania, smażenia i chłodzenia.
Składniki:
- 1 filet z kaczki,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Składniki marynaty zmieszać, włożyć do niej umytą pierś z kaczki, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć kaczkę. Po usmażeniu pokroić w plastry, lekko na ukos ale zrobić to dopiero po 15 minutach od usmażenia, żeby wszystkie soki zatrzymały się w mięsie.
Składniki na sałatkę:
- 1/2 główki sałaty lodowej lub mix sałat,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka miodu,
- 6 łyżek oliwy,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Sałatę porwać na strzępy, dodać pokrojone w paski papryki oraz oliwki, dokładnie wymieszać. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę zostawiając 2-3 łyżki. Na talerzu ułożyć porcję sałatę. Dookoła ułożyć plastry kaczki polewając je pozostałym dressingiem i oprószając świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Liczba wyświetleń artykułu: 3205
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2015-10-17 10:45:21

Alkaloidy pirolizydynowe w miodzie
Toksyczny nektar roślin a właściwości miodu Portal Pszczelarski

Sfermentowany miód rzepakowy i wrzosowy
O tym dlaczego miód fermentuje i który najczęściej? Portal Pszczelarski

Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Portal Pszczelarski

Czym żywi się pszczoła miodna?
Czym żywią się pszczoły? Portal Pszczelarski

Pasieka ekologiczna - idea i wymagania
Przepisy dotyczące pasieki ekologicznej Portal Pszczelarski

Miód - co pszczelarz powinien o nim wiedzieć?
Podstawowe informacje na temat miodu. Skład chemiczny, właściwości, dawkowanie Portal Pszczelarski

Miodobranie - sprzęt, przebieg, technika wirowania miodu i porady
Portal Pszczelarski
