Portal Pszczelarski

Jak rozwija się matka pszczela?

Na zdjęciu: matka pszczela wygryzająca się z matecznika. Źródło zdjęcia: lovelygreens.com/2012/06/queen-cells-part-2.html

matka pszczela rozwój matki pszczelej jajo matki pszczelej jajo pszczele miseczka matecznikowa matecznik larwa poczwarka

Jajo matki pszczelej na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od jaja, z którego ma się wykluć zwykła robotnica. Jaja są takie same, inne jest natomiast ich wnętrze, czyli komórki zwane matecznikami.

Każde jajo pszczele zawiera taką sama informację genetyczną, bez względu jaka forma ma się z niej wykluć. Jajo przyszłej matki znajduje się w wyspecjalizowanej komórce nazywanej miseczką matecznikową. Jest ona zalewana przez robotnice mleczkiem pszczelim w dużo większej ilości niż wtedy, gdy ma się z jaja wykluć zwykła pszczoła. Ta duża ilość mleczka niejako predysponuje jajo do rozwoju w kierunku matki pszczelej. W jaju matka pszczela znajduje się przez trzy dni, potem na pięć dni przechodzi w stadium larwy. Ostatnie stadium – poczwarki, trwa drugie osiem dni.

W przypadku matki pszczelej duże znaczenie ma temperatura otoczenia, w jakim jajo przebywa. Optymalna temperatura ma dość wąskie widełki – od 34,5 do 35 stopni Celsjusza. Matki, jak widać, potrzebują ciepła i wtedy rozwijają się najszybciej. Stadium poczwarki trwa wtedy dokładnie osiem dni. Jeśli temperatura otoczenia jest niższa, stadium to może wydłużyć się nawet do 10 dni. Jak na razie nie ustalono, czy dłuższy czas przebywania w mateczniku powoduje jakieś uszczerbki w budowie i fizjologii matki, jednak pszczelarze wolą dmuchać na zimne i pilnować właściwej temperatury.

Po 16 dniach matka pszczela jest w pełni wykształcona i może wyjść z matecznika. W tym celu odgryza jego zasklep przy użyciu ostrych żuwaczek. Czasem nawet nie musi się wygryzać – zdarza się, że pod naporem masy świeżo wykształconej królowej wieko odpada samo.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 11

Jak rozwija się matka pszczela?

Jajo matki pszczelej na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od jaja, z którego ma się wykluć zwykła robotnica. Jaja są takie same, inne jest natomiast ich wnętrze, czyli komórki zwane matecznikami.

Każde jajo pszczele zawiera taką sama informację genetyczną, bez względu jaka forma ma się z niej wykluć. Jajo przyszłej matki znajduje się w wyspecjalizowanej komórce nazywanej miseczką matecznikową. Jest ona zalewana przez robotnice mleczkiem pszczelim w dużo większej ilości niż wtedym, gdy ma się z jaja wykluć zwykła pszczoła. Ta duża ilość mleczka niejako predysponuje jajo do rozwoju w kierunku matki pszczelej. W jaju matka pszczela znajduje się przez trzy dni, potem na pięć dni przechodzi w stadium larwa. Ostatnie stadium – poczwarki, trwa drugie osiem dni.

W przypadku matki pszczelej duże znaczenie ma temperatura otoczenia, w jakim jajo przebywa. Optymalna temperatura ma dość wąskie widełki – od 34,5 do 35 stopni Celsjusza. Matki, jak widać, potrzebują ciepła i wtedy rozwijają się najszybciej. Stadium poczwarki trwa wtedy dokładnie osiem dni. Jeśli temperatura otoczenia jest niższa, stadium to może wydłużyć się nawet do 10 dni. Jak na razie nie ustalono, czy dłuższy czas przebywania w mateczniku powoduje jakieś uszczerbki w budowie i fizjologii matki, jednak pszczelarze wolą dmuchać na zimne i pilnować właściwej temperatury.

Po 16 dniach matka pszczela jest w pełni wykształcona i może wyjść z matecznika. W tym celu odgryza jego zasklep przy użyciu ostrych żuwaczek. Czasem nawet nie musi się wygryzać – zdarza się, że pod naporem masy świeżo wykształconej królowej wieko odpada samo.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 11

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 63102

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Ramka hoffmanowska

Transport uli - od czego zacząć? Cz. 1.

Pszczelarstwo miejskie – utrudnienia