Portal Pszczelarski

Jak rozwija się matka pszczela?

Na zdjęciu: matka pszczela wygryzająca się z matecznika. Źródło zdjęcia: lovelygreens.com/2012/06/queen-cells-part-2.html

matka pszczela rozwój matki pszczelej jajo matki pszczelej jajo pszczele miseczka matecznikowa matecznik larwa poczwarka

Jajo matki pszczelej na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od jaja, z którego ma się wykluć zwykła robotnica. Jaja są takie same, inne jest natomiast ich wnętrze, czyli komórki zwane matecznikami.

Każde jajo pszczele zawiera taką sama informację genetyczną, bez względu jaka forma ma się z niej wykluć. Jajo przyszłej matki znajduje się w wyspecjalizowanej komórce nazywanej miseczką matecznikową. Jest ona zalewana przez robotnice mleczkiem pszczelim w dużo większej ilości niż wtedy, gdy ma się z jaja wykluć zwykła pszczoła. Ta duża ilość mleczka niejako predysponuje jajo do rozwoju w kierunku matki pszczelej. W jaju matka pszczela znajduje się przez trzy dni, potem na pięć dni przechodzi w stadium larwy. Ostatnie stadium – poczwarki, trwa drugie osiem dni.

W przypadku matki pszczelej duże znaczenie ma temperatura otoczenia, w jakim jajo przebywa. Optymalna temperatura ma dość wąskie widełki – od 34,5 do 35 stopni Celsjusza. Matki, jak widać, potrzebują ciepła i wtedy rozwijają się najszybciej. Stadium poczwarki trwa wtedy dokładnie osiem dni. Jeśli temperatura otoczenia jest niższa, stadium to może wydłużyć się nawet do 10 dni. Jak na razie nie ustalono, czy dłuższy czas przebywania w mateczniku powoduje jakieś uszczerbki w budowie i fizjologii matki, jednak pszczelarze wolą dmuchać na zimne i pilnować właściwej temperatury.

Po 16 dniach matka pszczela jest w pełni wykształcona i może wyjść z matecznika. W tym celu odgryza jego zasklep przy użyciu ostrych żuwaczek. Czasem nawet nie musi się wygryzać – zdarza się, że pod naporem masy świeżo wykształconej królowej wieko odpada samo.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 11

Jak rozwija się matka pszczela?

Jajo matki pszczelej na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od jaja, z którego ma się wykluć zwykła robotnica. Jaja są takie same, inne jest natomiast ich wnętrze, czyli komórki zwane matecznikami.

Każde jajo pszczele zawiera taką sama informację genetyczną, bez względu jaka forma ma się z niej wykluć. Jajo przyszłej matki znajduje się w wyspecjalizowanej komórce nazywanej miseczką matecznikową. Jest ona zalewana przez robotnice mleczkiem pszczelim w dużo większej ilości niż wtedym, gdy ma się z jaja wykluć zwykła pszczoła. Ta duża ilość mleczka niejako predysponuje jajo do rozwoju w kierunku matki pszczelej. W jaju matka pszczela znajduje się przez trzy dni, potem na pięć dni przechodzi w stadium larwa. Ostatnie stadium – poczwarki, trwa drugie osiem dni.

W przypadku matki pszczelej duże znaczenie ma temperatura otoczenia, w jakim jajo przebywa. Optymalna temperatura ma dość wąskie widełki – od 34,5 do 35 stopni Celsjusza. Matki, jak widać, potrzebują ciepła i wtedy rozwijają się najszybciej. Stadium poczwarki trwa wtedy dokładnie osiem dni. Jeśli temperatura otoczenia jest niższa, stadium to może wydłużyć się nawet do 10 dni. Jak na razie nie ustalono, czy dłuższy czas przebywania w mateczniku powoduje jakieś uszczerbki w budowie i fizjologii matki, jednak pszczelarze wolą dmuchać na zimne i pilnować właściwej temperatury.

Po 16 dniach matka pszczela jest w pełni wykształcona i może wyjść z matecznika. W tym celu odgryza jego zasklep przy użyciu ostrych żuwaczek. Czasem nawet nie musi się wygryzać – zdarza się, że pod naporem masy świeżo wykształconej królowej wieko odpada samo.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 11

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 79041

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?