Portal Pszczelarski

Higiena w pasiece

Na zdjęciu: pszczelarze podczas przeglądu ula. Źródło zdjęcia: basilandbees.files.wordpress.com/2011/09/reflections-on-beekeeping-3.jpg

higiena w pasiece higiena w ulu pasieka zdrowotność pszczół pracownia pszczelarska sprzęt pszczelarski

Higiena w pasiece

Higiena w pasiece to pojęcie dość szerokie – dotyczy zarówno zdrowotności pszczół, jak i utrzymania w należytym porządku pracowni pasiecznej i sprzętu pszczelarskiego.

Każdy pszczelarz powinien zwracać szczególną uwagę na warunki higieniczne w swojej pasiece. Porządek musi być utrzymywany przez cały rok, zarówno podczas sezonu pożytkowego, jak i podczas zimowli. Warto wychodzić z założenia, że chorobom zawsze łatwiej jest zapobiegać niż potem je leczyć. Higiena w pasiece powinna więc obejmować: pasieczysko, ule, pszczoły i matki, sprzęt pasieczny, pracownię pasieczną oraz odzież ochronną.

Teren pasieki – powinien być oddalony od dróg publicznych, zakładów przemysłowych i kanałów ściekowych. Na terenie pasieczyska powinien być zawsze porządek, a trawa wykoszona. Jeśli w pasiece znajdują się ule po wymarłej rodzinie, muszą być czyste, odkażone i zamknięte tak, by inne pszczoły do nich nie wlatywały. Wokół uli nie powinno być padłego czerwiu i pszczół czy kawałków plastrów. Wszystkie takie elementy są źródłem zakażeń.

Ule i wodopoje – muszą być utrzymywane w bezwzględnej czystości. Poidła powinny być zadaszone, a woda w miarę możliwości bieżąca. Brak poideł sprawi, że pszczoły będą pobierać wodę z przypadkowych źródeł, co może szybko doprowadzić do zatruć i zakażeń. Ule powinny być szczelne, czyste, zadaszone, postawione na stabilnych podstawach. W przypadku każdej rodziny gniazdo powinno być dopasowane do siły danej rodziny.

Materiał hodowlany – musi być zdrowy i sprawdzony. Matki pszczele powinny pochodzić z pasiek zarodowych lub hodowlanych. Podczas rozmnażania pasieki nigdy nie powinno się łączyć pszczół z rodzin chorych ze zdrowymi. Chorym to nie pomoże, a zdrowym – zdecydowanie zaszkodzi.

Opracowano na podstawie:

Stanisław Dubiel, Higiena prowadzenia pasieki pszczelej a zdrowotność pszczół, www.ppr.pl, 8.11.2014 r.

Zobacz również:

Czy miód miejski jest czysty?

Jak sprawdzić, czy pszczoły są zdrowe?

Czynniki zwiększające podatność pszczół na choroby 

Sposoby zwiększenia siły rodziny pszczelej

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5465

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto orzechowe z miodem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym