Portal Pszczelarski

Higiena w pasiece

Na zdjęciu: pszczelarze podczas przeglądu ula. Źródło zdjęcia: basilandbees.files.wordpress.com/2011/09/reflections-on-beekeeping-3.jpg

higiena w pasiece higiena w ulu pasieka zdrowotność pszczół pracownia pszczelarska sprzęt pszczelarski

Higiena w pasiece

Higiena w pasiece to pojęcie dość szerokie – dotyczy zarówno zdrowotności pszczół, jak i utrzymania w należytym porządku pracowni pasiecznej i sprzętu pszczelarskiego.

Każdy pszczelarz powinien zwracać szczególną uwagę na warunki higieniczne w swojej pasiece. Porządek musi być utrzymywany przez cały rok, zarówno podczas sezonu pożytkowego, jak i podczas zimowli. Warto wychodzić z założenia, że chorobom zawsze łatwiej jest zapobiegać niż potem je leczyć. Higiena w pasiece powinna więc obejmować: pasieczysko, ule, pszczoły i matki, sprzęt pasieczny, pracownię pasieczną oraz odzież ochronną.

Teren pasieki – powinien być oddalony od dróg publicznych, zakładów przemysłowych i kanałów ściekowych. Na terenie pasieczyska powinien być zawsze porządek, a trawa wykoszona. Jeśli w pasiece znajdują się ule po wymarłej rodzinie, muszą być czyste, odkażone i zamknięte tak, by inne pszczoły do nich nie wlatywały. Wokół uli nie powinno być padłego czerwiu i pszczół czy kawałków plastrów. Wszystkie takie elementy są źródłem zakażeń.

Ule i wodopoje – muszą być utrzymywane w bezwzględnej czystości. Poidła powinny być zadaszone, a woda w miarę możliwości bieżąca. Brak poideł sprawi, że pszczoły będą pobierać wodę z przypadkowych źródeł, co może szybko doprowadzić do zatruć i zakażeń. Ule powinny być szczelne, czyste, zadaszone, postawione na stabilnych podstawach. W przypadku każdej rodziny gniazdo powinno być dopasowane do siły danej rodziny.

Materiał hodowlany – musi być zdrowy i sprawdzony. Matki pszczele powinny pochodzić z pasiek zarodowych lub hodowlanych. Podczas rozmnażania pasieki nigdy nie powinno się łączyć pszczół z rodzin chorych ze zdrowymi. Chorym to nie pomoże, a zdrowym – zdecydowanie zaszkodzi.

Opracowano na podstawie:

Stanisław Dubiel, Higiena prowadzenia pasieki pszczelej a zdrowotność pszczół, www.ppr.pl, 8.11.2014 r.

Zobacz również:

Czy miód miejski jest czysty?

Jak sprawdzić, czy pszczoły są zdrowe?

Czynniki zwiększające podatność pszczół na choroby 

Sposoby zwiększenia siły rodziny pszczelej

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5693

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Miód z dziką różą

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu