Portal Pszczelarski

Rodzina pszczela a pasja pszczelarska

Na zdjęciu: korpus z 10 ramkami i pszczołami. Źródło zdjęcia: kawaiikakkoiisugoi.com/wp-content/uploads/2010/01/bee-hive-close.jpg

rodzina pszczela pasja pszczelarska

Rodzina pszczela a pasja pszczelarska

Zachowanie rodziny pszczelej, jej dokładna organizacja pracy i wyjątkowa mądrość od zawsze fascynuje pszczelarzy. Nic więc dziwnego, że obserwacja pszczół podczas codziennej pracy może zapoczątkować zamiłowanie, które będzie trwało przez całe życie.

Bycie pszczelarzem wymaga ogromnej miłości do pszczół. Nie jest to bowiem zwykłe hobby, ale prawdziwa pasja, która nie przemija i trwa przez długie lata. Jest to również pasja dojrzała i odpowiedzialna – pszczelarz, jako właściciel pasieki jest odpowiedzialny za dobrostan swoich rodzin pszczelich. Dba o ich warunki bytowania, podkarmia, gdy brakuje im pożywienia, a podczas zimy regularnie sprawdza, czy pasieczysko ma się dobrze.

Rodzina pszczela jest dla każdego pszczelarza źródłem nieustannej radości z samego obcowania z pszczołami. Zauważmy, że pszczelarze uwielbiają mówić o swoich pszczołach i obserwować je podczas codziennej pracy. To zamiłowanie nie przemija nawet po kilkunastu czy kilkudziesięciu latach pszczelarskiego doświadczenia. Bo pszczoły nieustannie zaskakują i nikt, nawet ich wybitny znawca, nie może nigdy powiedzieć, że zna je dobrze. Wiele ich zagadkowych zachowań do dziś nikt nie był w stanie wytłumaczyć.

Pasja pszczelarska jest też wyjątkowa dlatego, że obiekty tej pasji zawsze mamy gdzieś w pobliżu, niemal na wyciągnięcie ręki. Ta bliskość sprawia, że dla pszczelarzy rodziny pszczele są jakby częścią ich własnej rodziny i zawsze ich dobro jest na pierwszym miejscu, bez względu na ilość pracy czy poświęconych środków finansowych. Pszczelarze żyją po prostu w pełnej symbiozie ze swoimi podopiecznymi.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3832

Komentarze z forum pszczelarskiego

bzz 2014-04-01 21:52:41

Witam serdecznie,
tymczasem, zaledwie dwunasty rok od zarażenia.. choroba postępuje. :)
Pozdrawiam, bzz

emil 2014-04-02 10:27:19

Być może zaledwie, ale ile jeszcze lat przed nami jej postępowania ;)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Chleb na owsiance z miodem