Portal Pszczelarski

Skład chemiczny miodu – witaminy

Na zdjęciu: plaster miodu. Źródło zdjęcia: i.ehow.co.uk/images/a04/88/ge/put-honey-hair-800X800.jpg

miód skład miodu skład chemiczny miodu witaminy w miodzie

Miody różnią się od siebie nie tylko barwą, klarownością czy konsystencją, ale też zawartością odżywczą. Mogą mieć nieco różny skład chemiczny, jednak bez względu na to, jaki miód wybierzemy, możemy być pewni, że jego regularne spożywanie będzie miało pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Wśród składników miodu największe znaczenie mają mikroelementy oraz składniki o działaniu antybiotycznym. Nie należy jednak zapominać, że jest on też świetnym źródłem witamin. Co prawda, nie zawiera ich w zbyt dużej ilości, jednak i tak konsumpcja miodu przyniesie dużo lepsze efekty niż kupowanie sztucznych witaminowych suplementów.

Obecność witamin w miodzie jest uzależniona od ilości zawartego w nim mleczka pszczelego oraz pyłku kwiatowego. Każdy miód zawiera witaminy z grupy B, w szczególności B1, B2 oraz B6, które wspomagają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Jest też kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy, które usprawniają układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, a także mają pozytywny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. W każdym miodzie jest też spora dawka witaminy C – średnio jest to około 22 miligramy, jednak na przykład w miodzie gryczanym może to być aż pięć razy więcej. Miód ten jest więc szczególnie zalecany w stanach zapalnych i w przeziębieniach.

Wszystkie te witaminy należą do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jednak w niektórych miodach stwierdzono również obecność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie witaminy A. Zapobiega ona zakażeniom i pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi. 

Zobacz również:

Skład chemiczny miodu – enzymy

Skład chemiczny miodu – cukry proste i złożone

Skład chemiczny miodu – woda

Skład chemiczny miodu – kwasy

Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu

Badanie miodu w domowych warunkach

Badanie laboratoryjne jakości miodu

Poprawne przechowywanie miodu

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 14702

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową