Na zdjęciu: plaster miodu. Źródło zdjęcia: i.ehow.co.uk/images/a04/88/ge/put-honey-hair-800X800.jpg
Miody różnią się od siebie nie tylko barwą, klarownością czy konsystencją, ale też zawartością odżywczą. Mogą mieć nieco różny skład chemiczny, jednak bez względu na to, jaki miód wybierzemy, możemy być pewni, że jego regularne spożywanie będzie miało pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Wśród składników miodu największe znaczenie mają mikroelementy oraz składniki o działaniu antybiotycznym. Nie należy jednak zapominać, że jest on też świetnym źródłem witamin. Co prawda, nie zawiera ich w zbyt dużej ilości, jednak i tak konsumpcja miodu przyniesie dużo lepsze efekty niż kupowanie sztucznych witaminowych suplementów.
Obecność witamin w miodzie jest uzależniona od ilości zawartego w nim mleczka pszczelego oraz pyłku kwiatowego. Każdy miód zawiera witaminy z grupy B, w szczególności B1, B2 oraz B6, które wspomagają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Jest też kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy, które usprawniają układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, a także mają pozytywny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. W każdym miodzie jest też spora dawka witaminy C – średnio jest to około 22 miligramy, jednak na przykład w miodzie gryczanym może to być aż pięć razy więcej. Miód ten jest więc szczególnie zalecany w stanach zapalnych i w przeziębieniach.
Wszystkie te witaminy należą do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jednak w niektórych miodach stwierdzono również obecność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie witaminy A. Zapobiega ona zakażeniom i pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi.
Zobacz również:
Skład chemiczny miodu – enzymy
Skład chemiczny miodu – cukry proste i złożone
Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu
Badanie miodu w domowych warunkach
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!
Drogi Użytkowniku,
informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.
Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.
Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER"
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."
Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.
W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.