Portal Pszczelarski

Sezon pszczelarski 2014 i opóźniająca się zima

Na zdjęciu: trzy ule otoczone stogami siana. Źródło zdjęcia: d2dvlr1w1gfn2q.cloudfront.net/-mCf3DFGMhSQ/S41xaRIy21I/AAAAAAAEXtY/S5_M5aDxju8/IMG_1239.JPG?imgmax=800

zima w pasiece sezon pszczelarski 2014

Sezon pszczelarski 2014 i opóźniająca się zima

Początek roku 2014 był wyjątkowo trudny nie tylko dla pszczelarzy, ale też dla rolników. Doświadczyliśmy kilku nawrotów zimy, a ich skutki można zaobserwować nawet teraz, gdy rok już się kończy.

Tegoroczna wiosna przychodziła kilka razy, natura budziła się do życia, rośliny zaczynały kwitnienie, a pszczoły zaczynały pierwsze obloty. Niestety, po pewnym czasie następował kolejny atak zimy, który osłabiał zarówno pszczoły, jak i rośliny pożytkowe. Te drugie najpierw wyjątkowo wcześnie zaczynały kwitnąć, by później ulec częściowemu zniszczeniu przez przymrozki. Choć wiosna przyszła praktycznie już w marcu, wahania temperatury między dniem a nocą przez dłuższy czas były naprawdę znaczne. Prawdziwym kataklizmem okazały się jednak dopiero przymrozki, które dopadły pola uprawne i sady w różnych rejonach kraju. Zniszczenia były ogromne, zarówno w rzepaku, jak i w jabłoniach, gruszach, czereśniach, truskawkach czy malinach. Jednym słowem – największe straty zanotowały te rośliny, które są bardzo lubiane przez pszczoły. Tegoroczne pożytki wiosenne były więc dość kiepskie, co przełożyło się na ilość wyprodukowanego miodu. Wielu pszczelarzy jednogłośnie stwierdziło, że tegoroczny początek sezonu pszczelarskiego była bardzo pechowy, a ilość wyprodukowanego miodu była tak niska, jakiej nie było od wielu lat.

Niestety, zbliża się koniec roku, a pogoda nadal nie ustabilizowała się i nie powróciła na normalne tory. Po wyjątkowo upalnym i ciepłym lecie mamy późną jesień ze średnimi temperaturami w dzień powyżej 10 stopni Celsjusza. Zapowiada się więc, że zima przyjdzie później, a co za tym idzie – kolejny sezon również nie będzie należał do łatwych, nie tylko dla pszczelarzy.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3047

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Nan-e qandi