Portal Pszczelarski

Sezon pszczelarski 2014 i opóźniająca się zima

Na zdjęciu: trzy ule otoczone stogami siana. Źródło zdjęcia: d2dvlr1w1gfn2q.cloudfront.net/-mCf3DFGMhSQ/S41xaRIy21I/AAAAAAAEXtY/S5_M5aDxju8/IMG_1239.JPG?imgmax=800

zima w pasiece sezon pszczelarski 2014

Sezon pszczelarski 2014 i opóźniająca się zima

Początek roku 2014 był wyjątkowo trudny nie tylko dla pszczelarzy, ale też dla rolników. Doświadczyliśmy kilku nawrotów zimy, a ich skutki można zaobserwować nawet teraz, gdy rok już się kończy.

Tegoroczna wiosna przychodziła kilka razy, natura budziła się do życia, rośliny zaczynały kwitnienie, a pszczoły zaczynały pierwsze obloty. Niestety, po pewnym czasie następował kolejny atak zimy, który osłabiał zarówno pszczoły, jak i rośliny pożytkowe. Te drugie najpierw wyjątkowo wcześnie zaczynały kwitnąć, by później ulec częściowemu zniszczeniu przez przymrozki. Choć wiosna przyszła praktycznie już w marcu, wahania temperatury między dniem a nocą przez dłuższy czas były naprawdę znaczne. Prawdziwym kataklizmem okazały się jednak dopiero przymrozki, które dopadły pola uprawne i sady w różnych rejonach kraju. Zniszczenia były ogromne, zarówno w rzepaku, jak i w jabłoniach, gruszach, czereśniach, truskawkach czy malinach. Jednym słowem – największe straty zanotowały te rośliny, które są bardzo lubiane przez pszczoły. Tegoroczne pożytki wiosenne były więc dość kiepskie, co przełożyło się na ilość wyprodukowanego miodu. Wielu pszczelarzy jednogłośnie stwierdziło, że tegoroczny początek sezonu pszczelarskiego była bardzo pechowy, a ilość wyprodukowanego miodu była tak niska, jakiej nie było od wielu lat.

Niestety, zbliża się koniec roku, a pogoda nadal nie ustabilizowała się i nie powróciła na normalne tory. Po wyjątkowo upalnym i ciepłym lecie mamy późną jesień ze średnimi temperaturami w dzień powyżej 10 stopni Celsjusza. Zapowiada się więc, że zima przyjdzie później, a co za tym idzie – kolejny sezon również nie będzie należał do łatwych, nie tylko dla pszczelarzy.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2791

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem