Portal Pszczelarski

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Na zdjęciu: fragment strony informacyjnej TYGIEL. Źródło obrazka: tygiel.pollub.pl/kontakt.html

wydarzenie pszczelarskie konferencja pszczelarska marzec 2014 2014 Lublin Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL TYGIEL Politechnika Lubelska Uniwersytet Przyrodniczy Katolicki Uniwersytet Lubelski Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej Uniwersytet Medyczny w Lublinie

W dniach 22-23 marca 2014 roku odbyła się VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL w Lublinie. Organizatorami byli przedstawiciele uczelni lubelskich. Patronat Honorowy nad konferencją objął JM Rektor Politechniki Lubelskiej, JM Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, JM Rektor Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II, JM Rektor Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie oraz JM Rektor Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. 

22 marca 2014 roku był dniem, w którym rozpoczęła się konferencja TYGIEL. Z całego kraju zjechało do Lublina ponad 200 (!) młodych naukowców. Swoje wystąpienia na tej prestiżowej konferencji zaprezentowali redaktorzy Portalu Pszczelarskiego – Marcin Balana oraz Emil Mariusz Szymański. W ramach konferencji odbyły się cztery panele: społeczno-ekonomiczny, przyrodniczy, medyczny oraz inżynieryjny. Poszczególne panele tematyczne były przedzielone wykładami naukowców z bogatym doświadczeniem.

Autorzy wspólnie zaprezentowali tematy: "Marketingowe i prawne aspekty wykorzystania etykiet na słoiki z miodem", który został omówiony w trakcie panelu społeczno-ekonomicznego oraz "Analiza skuteczności chemicznych metod zwalczania roztoczy Varroa destructor" w panelu przyrodniczym.

Pierwszy z referatów ukazuje kwestie, które pełni etykieta – zarówno korzyści i możliwości z zakresu marketingu, jak również wymogi prawne, jakie powinna spełniać etykieta na słoikach z miodem. Zaprezentowana tematyka ma silne ugruntowanie praktyczne, co oczywiście znacznie podnosi wartość przedstawionej treści. 

Referat omówiony w panelu przyrodniczym stanowił porównanie literatury oraz wyników badań, które dotyczyły efektów działania metod chemicznych na roztocza warrozy. Zestawienie takie pokazuje, że nie ma metody walki, która mogłaby się pochwalić stuprocentową skutecznością przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa pszczołom.

Zaprezentowana tematyka wywołała zainteresowanie przedstawicieli wielu nauk, świadczy o tym fakt otrzymania wielu pytań do przedstawionej treści. Redaktorzy z satysfakcją odpowiadali na każde pytanie, które padało od wysłuchujących prezentacji innych prelegentów.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2369

Komentarze z forum pszczelarskiego

marcin 2014-03-25 11:18:50

Było świetnie! Tylko wstanie o 3 w nocy, żeby o 4 wyjechać, sprawiło wiele problemów ;-)

emil 2014-03-25 22:25:10

Trzeba być twardym :)

Lukasz_Baniak 2014-03-26 16:45:41

No to faktycznie wycieczkę mieliście. Macie jakieś nagrania?



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie