Portal Pszczelarski

Późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół

Na zdjęciu: dolewanie syropu cukrowego do podkarmiaczki. Źródło zdjęcia: 4.bp.blogspot.com/-NXsUmCjv-ls/UH9IeTdfeoI/AAAAAAAAFks/aIQEqK74cSQ/s1600/bee+feeding+3.jpg

podkarmianie pszczół zimowla syrop cukrowy inwerty podkarmiaczka powałkowa

Późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół

Późne lato oraz jesień to w większości pasiek przygotowania pszczół do zimowli. Jedynie niewielka część pszczelarzy wykorzystuje rodziny pszczele do lotów na późne pożytki nektarowe lub na pożytki spadziowe. Przygotowania do zimy w dużej mierze polegają na prawidłowym podkarmianiu.

Do podkarmiania przystępujemy tuż po ułożeniu gniazda i zwężeniu wylotków. Chodzi o to, by pszczoły do zimy zdążyły zgromadzić wystarczająca ilość pokarmu. Od tego w bardzo dużym stopniu zależy ich przezimowanie i wiosenna siła. Do jesiennego podkarmiania pszczół wykorzystuje się powszechnie mocno stężony syrop cukrowy (w proporcjach cukru i wody na poziomie 3:2). Syrop należy umieszczać w podkarmiaczkach, najlepiej powałkowych, gdyż są najefektywniej wykorzystywane przez pszczoły. Na jedną rodzinę pszczelą potrzeba dość dużo syropu – co dwa dni około 3-4 litrów. Naturalny syrop cukrowy może tez być zastępowany gotowymi inwertami, które są równie dobre, a pod niektórymi względami nawet lepsze od naturalnego cukru kryształu. Przede wszystkim, są lekkostrawne, wolne od jakichkolwiek zanieczyszczeń, łatwe do podania pszczołom, a czasem nawet tańsze niż syropy domowej roboty.

Na podkarmianiu pszczół jesienią nigdy nie należy oszczędzać. Jeśli rodzina nie dostanie odpowiedniej ilości pokarmu, wiosenne straty będą nieporównywalnie wyższe od jesiennych oszczędności. Optymalny termin zakończenia podkarmiania to połowa września. Czasem bywa to niemożliwe – zwłaszcza w przypadku pszczół latających jeszcze w tym czasie na pożytki spadziowe. Jednak taka eksploatacja rodziny może być opłacalna tylko w perspektywie krótkoterminowej – na dłuższą metę powoduje bowiem jej znaczne osłabienie i nie pozwala prawidłowo przygotować się do zimowli.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Zalecenia pszczelarskie – wrzesień, www.modr.pl, 8.11.2014 r.

Zobacz również:

Jaka powinna być dobra podkarmiaczka?

Jaki pokarm dla pszczół wybrać na zimę?

Karmienie pszczół na zimę miodem - zalety

Ciasto cukrowe oraz ciasto miodowo-cukrowe - zalety

Gotowe syropy inwertowane - podział

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 28170

Komentarze z forum pszczelarskiego

bzz 2014-04-01 22:19:19

Witam serdecznie,
moim zdaniem jest jeszcze kwestia mało rozpatrywana, szczególnie przez tradycjonalistów w tej dziedzinie. Pszczółki w zasadzie, zawsze, należy dzielić na grupy .. i pewna wydzielona jej część stale jest tą przerabiającą nektar,a to trwa w zasadzie aż do przymrozków. Więc samo późne karmienie, nie uważam za zło konieczne. To proces (pobieranie i przerabianie pokarmu)który trwa nieustannie, zmienia się jednie jego intensywność.
Pozdrawiam, bzz

emil 2014-04-02 10:26:16

Witamy, dokładnie tak. Część naszych podopiecznych pracuje przy "przerabianiu" pokarmu, gdy jest ku temu możliwość.

Pasieczka 2017-10-03 23:13:45

Primorskie znakomicie potrafią na koniec sezonu samodzielnie zgromadzić prawie cały niezbędny zimą pokarm, bez żadnej pomocy z mojej strony



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Sos malinowo-miodowy

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Torcik naleśnikowy z miodem

Szybki piernik z miodem na święta