Portal Pszczelarski

Znakowanie matki pszczelej

Na zdjęciu: tulejka do znakowania matek pszczelich. Źródło zdjęcia: irishbeekeeping.ie/images/clipping_marking/marking_cage.jpg

matka pszczela znakowanie matki pszczelej sposób znakowania matki pszczelej kolor matki pszczelej opalitki tulejka do znakowania matek pszczelich

Znakowanie matek pszczelich

Oznakowanie matki pszczelej w dużym stopniu ułatwia jej odnalezienie w ulu. Wykorzystywany w tym celu jest międzynarodowy system oznaczania roku urodzenia za pomocą kolorów. Bardzo ważne jest, czym znakujemy królową – musi być to oznakowanie trwałe, a jednocześnie nieszkodliwe dla matki pszczelej.

Najprostszym sposobem znakowania jest wykorzystanie nietrującego flamastra. W tym celu musimy odnaleźć matkę pszczelą i umieścić ją w specjalnej tulejce do znakowania. Następnie delikatnie ją unieruchamiamy za pomocą tłoczka i mniej więcej pośrodku grzbietowej części malujemy niewielką plamkę flamastrem. Później trzeba chwilę poczekać, by flamaster przeschnął i można wypuścić matkę z powrotem do rodziny w ulu.

Do znakowania matki pszczelej możemy też wykorzystać opalitki, czyli niewielkie płytki z wytłoczonym numerem (lub bez niego). W tym celu również musimy wykorzystać tulejkę, do której włożymy królową. Po jej unieruchomieniu na środkową cześć tułowia nanosimy niewielką kropelkę kleju (koniecznie trzeba wcześniej sprawdzić, czy jest nietoksyczny), a następnie za pomocą kawałka zapałki umieszczamy płytkę i delikatnie dociskamy.

Matkę pszczela można tez oznakować bez wykorzystywania tulejki. Wystarczy złapać ją w dwa palce w środkowej części tułowia, a nie za odwłok, który jest miękki i możemy go łatwo uszkodzić. Nie ma obaw, że matka pszczela rozzłości się i nas użądli – swojego cennego żądła używa wyłącznie do walki z rywalkami. Ponieważ pierwsze kroki w znakowaniu mogą być dość trudne, można tę czynność poćwiczyć na trutniach. Już po kilku sztukach nabierzemy na tyle wprawy, że można zabrać się za poszukiwanie królowej.

Opracowano na podstawie:
Georg Petrausch, Moja własna pasieka. Hodowla pszczół w mieście, Buchmann Sp. z o.o., Warszawa 2012, s. 66

Zobacz również:

Jak zapamiętać rok urodzenia matki pszczelej?

Przenoszenie pszczół z jednego ula do drugiego

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 23791

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Koktajl pietruszkowy z miodem

Bigos z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową