Portal Pszczelarski

Znakowanie matki pszczelej

Na zdjęciu: tulejka do znakowania matek pszczelich. Źródło zdjęcia: irishbeekeeping.ie/images/clipping_marking/marking_cage.jpg

matka pszczela znakowanie matki pszczelej sposób znakowania matki pszczelej kolor matki pszczelej opalitki tulejka do znakowania matek pszczelich

Znakowanie matek pszczelich

Oznakowanie matki pszczelej w dużym stopniu ułatwia jej odnalezienie w ulu. Wykorzystywany w tym celu jest międzynarodowy system oznaczania roku urodzenia za pomocą kolorów. Bardzo ważne jest, czym znakujemy królową – musi być to oznakowanie trwałe, a jednocześnie nieszkodliwe dla matki pszczelej.

Najprostszym sposobem znakowania jest wykorzystanie nietrującego flamastra. W tym celu musimy odnaleźć matkę pszczelą i umieścić ją w specjalnej tulejce do znakowania. Następnie delikatnie ją unieruchamiamy za pomocą tłoczka i mniej więcej pośrodku grzbietowej części malujemy niewielką plamkę flamastrem. Później trzeba chwilę poczekać, by flamaster przeschnął i można wypuścić matkę z powrotem do rodziny w ulu.

Do znakowania matki pszczelej możemy też wykorzystać opalitki, czyli niewielkie płytki z wytłoczonym numerem (lub bez niego). W tym celu również musimy wykorzystać tulejkę, do której włożymy królową. Po jej unieruchomieniu na środkową cześć tułowia nanosimy niewielką kropelkę kleju (koniecznie trzeba wcześniej sprawdzić, czy jest nietoksyczny), a następnie za pomocą kawałka zapałki umieszczamy płytkę i delikatnie dociskamy.

Matkę pszczela można tez oznakować bez wykorzystywania tulejki. Wystarczy złapać ją w dwa palce w środkowej części tułowia, a nie za odwłok, który jest miękki i możemy go łatwo uszkodzić. Nie ma obaw, że matka pszczela rozzłości się i nas użądli – swojego cennego żądła używa wyłącznie do walki z rywalkami. Ponieważ pierwsze kroki w znakowaniu mogą być dość trudne, można tę czynność poćwiczyć na trutniach. Już po kilku sztukach nabierzemy na tyle wprawy, że można zabrać się za poszukiwanie królowej.

Opracowano na podstawie:
Georg Petrausch, Moja własna pasieka. Hodowla pszczół w mieście, Buchmann Sp. z o.o., Warszawa 2012, s. 66

Zobacz również:

Jak zapamiętać rok urodzenia matki pszczelej?

Przenoszenie pszczół z jednego ula do drugiego

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 36155

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

O co chodzi w BeePower!?

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Klasyczna truskawka z miodem

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Miód z dziką różą

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie