Portal Pszczelarski

Skład chemiczny miodu – kwasy

Na zdjęciu: plastry miodu. Źródło zdjęcia: silverbulletin.utopiasilver.com/wp-content/uploads/2013/02/raw-honey-400x240.jpeg

miód skład miodu skład chemiczny miodu kwasy w miodzie

Charakterystycznym składnikiem każdego miodu są kwasy organiczne. To dzięki nim każdy miód ma delikatnie kwaskowaty smak. Jest to cecha, dzięki której bardzo łatwo jest odróżnić miód prawdziwy od zafałszowanego. Prawdziwy zawsze jest lekko kwaśny, a podróbka będzie bardzo słodka i mdła.

Zawartość kwasów organicznych w miodzie nie jest zbyt duża – można ją uznać wręcz za znikomą, bo około 0,1-0,2 procenta w stosunku do ogólnej objętości. Zawartość kwasów w miodzie może być różna w zależności od rodzaju miodu oraz sposobu karmienia pszczół. Jeśli były one dokarmiane cukrem w formie ciasta czy syropu, miód będzie mniej kwaśny. Kwasowość miodu jest też uzależniona od czasu, w którym zbieramy miód, rodzaju wyjściowego surowca, siły rodziny pszczelej, a nawet typu pszczół. Kwasy bowiem w niewielkim stopniu pochodzą z samych roślin, w dużo większym stopniu są wytwarzane z czystej glukozy przez gruczoły ślinowe pszczół przy udziale odpowiednich enzymów.

Lista kwasów, jakie występują w miodzie, jest naprawdę pokaźna: bursztynowy, glukonowy, cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, mrówkowy, octowy, szczawiowy, masłowy, walerianowy i wiele innych. Od zawartości poszczególnych kwasów w dużej mierze uzależniony jest wartość smakowa różnych gatunków miodu. Na tej podstawie można też stwierdzić, na jakich pożytkach pszczoły zbierały nektar i pyłek. Jeśli miód jest niekwaśny, zapewne jest jeszcze niedojrzały. Jeśli jednak można w nim wyczuć podwyższoną kwasowość, jest to znak, że w miodzie zaczęły już zachodzić procesy fermentacyjne, a na jego powierzchni pojawiły się drobnoustroje.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Poradnik początkującego pszczelarza cz. X, www.modr.pl., 17.10-2014 r.

Zobacz również:

Skład chemiczny miodu – enzymy

Skład chemiczny miodu – cukry proste i złożone

Skład chemiczny miodu – woda

Skład chemiczny miodu – witaminy

Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu

Badanie miodu w domowych warunkach

Badanie laboratoryjne jakości miodu

Poprawne przechowywanie miodu

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8190

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia