Portal Pszczelarski

Mleczko pszczele i jego pozyskiwanie

Na zdjęciu: mleczko pszczele w miseczce matecznikowej. Źródło zdjęcia: http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_jelly#mediaviewer/File:Weiselzellen_68a.jpg Autor zdjęcia: Waugsberg

mleczko pszczele pozyskiwanie mleczka pszczelego zastosowanie mleczka pszczelego właściwości lecznicze mleczka pszczelego

Mleczko pszczele i jego pozyskiwanie

Mleczko pszczele to produkt prosto z pasieki, który uważany jest wręcz za eliksir życia. Nic więc dziwnego, że jest ono bardzo cenione przez konsumentów, a pszczelarze wkładają sporo trudu w jego pozyskiwanie.

Mleczko pszczele służy pszczołom do wychowu matek pszczelich, jest w dużych ilościach wlewane do mateczników, w których rozwijają się matki. Oczywiście, są to duże ilości w rozumieniu pszczół – dla pszczelarza jest to zaledwie kropla. Aby uzyskać większą ilość mleczka, konieczne jest specjalne postępowanie z pszczołami, by wychowywały jak najwięcej matek. Pozyskiwanie mleczka pszczelego odbywa się przy użyciu specjalnych urządzeń, które odsysają mleczko z mateczników. To, co uda się zebrać, przechowuje się w suchych i hermetycznie zamykanych pojemnikach. Najlepiej włożyć je do lodówki, gdyż zbyt wysokie temperatury powodują, że mleczko traci swoje unikalne właściwości.

Co ma w sobie mleczko pszczele, że jest tak chętnie wykorzystywane w lecznictwie? Jest lekko słodkie i ma sporo właściwości smakowych, jednak to wartości prozdrowotne sprawiają, że jest produktem poszukiwanym. Zauważmy, że bardzo często jest składnikiem wielu suplementów diety i innych produktów aptecznych. Można z dużym uproszczeniem stwierdzić, że ma właściwości zbliżone do miodu, ale skondensowane za to w dużo mniejszej objętości. Regularne picie mleczka pszczelego wspomaga leczenie wielu chorób, ma właściwości antyseptyczne i antybiotyczne, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Wzmacnia odporność i wspomaga działanie wielu układów. Stosując mleczko pszczele szybko zauważymy jego pozytywne działanie na nasz organizm.

Mleczko pszczele - artykuły powiązane

Mleczko pszczele - właściwości, zastosowanie, dawkowanie, opinie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10650

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-05-13 07:56:14

Chyba zawsze się opłaca pozyskiwać, chociażby dla siebie:) Chińczyki niech się ugryzą :P a Polacy niech się obudzą i kupują to co polskie!



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Niecierpek gruczołowaty, niecierpek himalajski, niecierpek Roylego – roślina miododajna

Linia pszczół cau: W

Domowe sposoby wytapiania wosku pszczelego

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych