Portal Pszczelarski

Właściwości ziołomiodów

Na zdjęciu: ziołomiód. Źródło zdjęcia: commonsensehome.com/wp-content/uploads/2012/06/vanilla-honey.jpg

ziołomiód ziołomiody właściwości ziołomiodów miody ziołowe

Ziołomiody łącza w sobie naturalne właściwości miodów oraz wyciągów z poszczególnych ziół. Powstają wtedy, gdy pszczołom jako pożywkę podaje się wyekstraktowane zioła. W efekcie tego niezwykłego połączenia końcowy produkt ma wyjątkowo dużo zalet prozdrowotnych.

Ziołomiody są to po prostu zwykłe syropy roślinne, które pszczoły przetwarzają przy użyciu specjalnych enzymów. W ziołomiodach znajduje się wiele substancji, których nie znajdziemy w tradycyjnych miodach. Dzięki temu ich działanie jest jeszcze lepsze i skuteczniejsze niż którejkolwiek z odmian miodu. Bo składniki zawarte w ziołach wzmacniają działanie tych substancji, z których słynie miód.

Ziołomiody to nie miody
Czy ziołomiody są miodami? Z punktu widzenia definicji nie bardzo. Miody są to bowiem produkty pszczele, które wytwarzane są przez pszczoły zbierające pyłek i nektar na wybranych przez siebie pożytkach. To od pszczół zależy, jaki nektar będą zbierały i co z niego powstanie. Natomiast ziołomiody powstają z produktów (syropów czy wyciągów ziołowych) podawanych pszczołom przez człowieka po uprzednim odpowiednim ich przygotowaniu. Pszczoła więc nie ma wyboru – przetwarza to, co jej zostanie podane jako pożywienie. To dlatego nie stosuje się nazewnictwa miody ziołowe – to by wskazywało na naturalne pochodzenie miodu, czyli zbieranie przez pszczoły nektaru na pożytkach, na których rosną ziła.

Pszczoły karmione ziołowymi wyciągami
Nazwa ziołomiody wskazuje natomiast na nieco sztuczne pochodzenie produktu. Ale ta sztuczność jest konieczna. Zioła bowiem nie zawsze kwitną, a jeśli kwitną – ich kwiaty nie wzbudzają zainteresowania pszczół – są przez nie ignorowane. Nic więc dziwnego, że w końcu człowiek wpadł na pomysł, by wspomóc pszczoły w wytwarzaniu środków wyjątkowo pozytywnych z punktu widzenia leczniczego. Po podaniu wyciągu ziołowego pszczoły zachowują się jak podczas zbierania pyłku – wciągają substancje do swojego wola i poddają działaniu poszczególnych enzymów. Do pozyskania ziołomiodów karmi się pszczoły nie tylko ekstraktami z różnego rodzaju ziół – w tym celu mogą być wykorzystywane także wyciągi z wielu warzyw i owoców.

Ziołomiody – silniejsze niż miody
Jednak osoby, które cenią ziołomiody ze względu na ich właściwości zdrowotne nie są zbyt zainteresowane ich pochodzeniem. Najważniejsze, że naprawdę są skuteczne i intensyfikują działanie samego miodu. Spożywanie ziołomiodów wspomaga leczenie różnych chorób. Oprócz wszystkich składników, jakie znajdują się w miodzie, w skład ziołomiodów wchodzą też substancje czynne i inhibitory, jakie są składnikami świeżych ziół. Mają sporo witamin, mikroelementów i enzymów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie poszczególnych układów.

Dla dorosłych i dla dzieci
Ziołomiody warto regularnie spożywać nie tylko w stanach chorobowych, ale też w ramach naturalnej profilaktyki. Są zdecydowanie bardziej skuteczne niż sztuczne suplementy i wzmacniacze odporności, jakie powszechnie możemy kupić w aptekach. Ziołomiody pozytywnie działają w chorobach układu krążenia, moczowego, pokarmowego oraz w zapaleniach górnych dróg oddechowych. Co więcej – ziołomiody zawierają aż 15 razy więcej żelaza niż zwykły miód wielokwiatowy oraz aż 70 razy więcej wapnia. Są więc produktem wręcz stworzonym do spożycia dla dzieci, dla których wapń i żelazo to mikroelementy niezwykle ważne z punktu widzenia prawidłowego rozwoju.

Zobacz również:

Ziołomiody - produkty pszczele

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7718

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2014-08-03 08:03:42

Jakie są wspólne właściwości ziołomiodów?

kaczka12 2014-08-04 08:19:15

Właśnie z tego co wiem to ziołomiody nie mają żadnych wspólnych właściwości. Są zróżnicowane bo zależą od rośliny leczniczej, której użyto do wytworzenia ziołomiodu.

michal1972 2014-08-06 09:23:25

O ziołomiodach można poczytać tutaj: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/222/ziolomiody__produkty_pszczele.html Ale wspólne właściwości nie widzę żeby były wskazane.

4pliszka 2015-01-02 19:26:44

Z tego co ja słyszałam i czytałam to posiadają właściwości lecznicze, ale są zróżnicowane,tak jak piszesz- zależy od rośliny, np.
Działanie lecznicze pozostałych ziołomiodów kształtuje się następująco:
– aroniowy – wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, niewydolności krążenia i anemii,
– sosnowy z mleczkiem pszczelim – pobudza procesy życiowe organizmu, wzmacnia i poprawia samopoczucie,
– świerkowy – zapobiega stanom zapalnym przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych (gardła, krtani),
– tymiankowy – pomocny w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych oraz stanów po operacjach usunięcia woreczka żółciowego,
– z czarnego bzu – poprawia przemianę materii, działa łagodnie moczopędnie, odtruwająco i napotnie,
– sosnowy z lukrecją – wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych, stanów zapalnych przewodu pokarmowego, w tym wrzodów żołądka i dwunastnicy,
– miętowy – wzmaga wydzielanie gruczołów przewodu pokarmowego, pobudza trawienie, pomocny w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego,
– nagietkowy – łagodzi stany skurczowe i zapalne przewodu pokarmowego, pomocny w leczeniu choroby wrzodowej żołądka.


Jeżeli masz ziołomiód i szukałbyś etykiet to zajrzyj w wolnej chwili na http://4pliszka.pl/pszczelarstwo/



  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Ryż cytrynowy z miodem

Marlenka - ciasto z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę