Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Pozyskiwanie propolisu (kitu pszczelego)

Na zdjęciu: propolis, dłuto, ramka. Źródło zdjęcia: apimab-laboratoires.fr/illustrations/diaporama/propolis-brute-sur-cadres.jpg

pozyskiwanie propolisu pozyskiwanie kitu pszczelego propolis kit pszczeli powstawanie propolisu powstawanie kitu pszczelego zastosowanie propolisu zastosowanie kitu pszczelego

Choć większość osób kojarzy produkty pszczele przede wszystkim ze zdrowym miodem, w rzeczywistości pszczoły produkują coś równie bogatego w prozdrowotne substancje, czyli propolis. Choć nazywany jest on także kitem pszczelim, zdecydowanie nie jest do kitu.

Kit pszczeli pszczoły, wbrew pozorom, nie wytwarzają dla nas, a na własny użytek – kleista substancja służy im do uszczelniania, a także do dezynfekcji gniazda. Zdarza się też, że pszczoły powlekają propolisem zabite osobniki, których z różnych względów nie potrafią wynieść z ula. Tak zabezpieczone czy nawet zmumifikowane ciała nie stanowią żadnego zagrożenia dla żywych pszczół.

Jak powstaje propolis?
Najpierw pszczoła zbiera z pąków drzew żywiczną substancję, którą następnie mieszają z wydzielina produkowaną przez ich gruczoły gardzielowe i żuwaczkowe. Propolis pszczoły wytwarzają bezpośrednio na pąkach – dopiero gotowy produkt zeskrobują aparatem gębowym, wkładają go do koszyczków znajdujących się przy tylnych odnóżach (tych samych, w których transportują pyłek) i w ten sposób przenoszą go do ula. Gdy pszczoły niosące propolis siadają na wylotku ula, nawet niezbyt doświadczony pszczelarz może zauważyć, że nie niosą one pyłku kwiatowego, tylko kit. Są przede wszystkim nieco bardziej ociężałe – kit waży przecież zdecydowanie więcej niż pyłek, nawet uprzednio ugnieciony.

Ponieważ pszczoły zwykle przynoszą dużo więcej propolisu niż wykorzystują na własne potrzeby, zwykle można go znaleźć na ramkach i otworze wylotowym. Wystarczy go delikatnie zeskrobać i można wykorzystać do własnych celów. A sposobów zastosowania jest naprawdę sporo. Propolis jest składnikiem wielu maści, które służą do leczenia problemów skórnych, oparzeń, odmrożeń czy nawet odleżyn. Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, dlatego doskonale sprawdzi się w przeziębieniach, zapaleniach gardła, jako środek wspomagający w infekcjach dróg oddechowych. Wspomaga też leczenie chorób układu pokarmowego czy nadciśnienia. Nic więc dziwnego, że jest powszechnie spotykanym składnikiem wielu preparatów dostępnych w aptekach.

Opracowano na podstawie:
Przemysław Miarka, Propolis, www.odr.pl, 7.10.2014 r.

Zobacz również:

Propolis (kit pszczeli) - właściwości, działanie i zastosowanie

Powałka czy beleczki - co wybrać?

Propolis - produkt pszczeli

Propolis na raka

Grzane piwo z miodem i propolisem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 30488

Komentarze z forum pszczelarskiego

Piotrek_Skorupka 2016-08-17 20:49:04

co zrobic z propolisem wyskrobanym zeby zastosowac do gojenia ran w glowiw przy chorobie luszczycy prosze kolegow pszczelarzy o rade z gory dziekuje

blondynekkrk 2016-08-18 09:10:57

Hej! O zastosowaniu propolisu przy łuszczycy to ja nie słyszałem. Podsyłam artykuł o wpływie propolisu na raka. O łuszczycy poszukam jakiś informacji :)

http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/963/propolis_na_raka.html



  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem