Portal Pszczelarski

Wiek pszczelarzy w Polsce

Na wykresie: struktura wieku pszczelarzy w 2012 roku w Polsce. Źródło: Piotr Semkiw, Sektor pszczelarski w Polsce w 2012, Oddział Pszczelnictwa w Puławach, Puławy 2012, s. 10.

wiek pszczelarzy produkcja miodu pasja pszczelarska pszczelarz

Pszczelarstwo jest nie tylko zawodem, co przede wszystkim pasją – wymagającą dość wiele dyscypliny. Nic więc dziwnego, że wśród pszczelarzy niewiele jest osób młodych, a średnia wieku pasjonatów pszczół kształtuje się w okolicach wczesnego wieku emerytalnego.

Pszczelarstwo w Polsce ma się, póki co dobrze. Roczna produkcja miodu w naszym kraju to około 20 ton. Zarówno pod względem produkcji miodu, jak i pod względem ilości rodzin pszczelich plasujemy się na wysokiej pozycji w skali Unii Europejskiej. Jest jednak pewna kwestia, która może spowodować obniżenie skali produkcji w przyszłości. Pszczelarze w Polsce to przede wszystkim osoby w dojrzałym i starszym wieku. Ponad 60 procent pasjonatów pszczelarstwa to osoby powyżej 50 roku życia.

Jak widać, nie jest to pasja ludzi młodych. Spośród młodszych adeptów pszczelarstwa najczęściej są to osoby, u których pasja i sposób na życie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Młodzi pszczelarze to potomkowie starszych pszczelarzy – kontynuują oni tradycje rodzinne i przejmują ukształtowane i dobrze prosperujące pasieki. Natomiast osoby, które pszczelarstwo zaczynają niejako od zera, to zwykle ludzie starsi, często na emeryturze, którzy odkrywają w sobie nowe pasje, mają czas na eksperymentowanie, doglądanie pszczół czy dokształcanie się.

Zawód pszczelarza też nie cieszy się w dzisiejszych czasach dużą popularnością – kojarzy się przede wszystkim z olbrzymią pracą i brakiem pewności co do jej efektów. Warto więc zwrócić uwagę na konieczność promocji nie tylko miodu, ale też samego zawodu i pasji pszczelarskiej. Naturalnego pozyskiwania miodu nie da się zastąpić nowymi technologiami czy innowacyjnymi systemami. Tymczasem wiele pasiek bywa zamykanych lub opuszczonych, bo nie ma komu dalej ich poprowadzić. Pasja pszczelarska, aby nie stała się reliktem przeszłości, powinna być zaszczepiana już w najmłodszym pokoleniu.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5567

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu