Portal Pszczelarski

Wiek pszczelarzy w Polsce

Na wykresie: struktura wieku pszczelarzy w 2012 roku w Polsce. Źródło: Piotr Semkiw, Sektor pszczelarski w Polsce w 2012, Oddział Pszczelnictwa w Puławach, Puławy 2012, s. 10.

wiek pszczelarzy produkcja miodu pasja pszczelarska pszczelarz

Pszczelarstwo jest nie tylko zawodem, co przede wszystkim pasją – wymagającą dość wiele dyscypliny. Nic więc dziwnego, że wśród pszczelarzy niewiele jest osób młodych, a średnia wieku pasjonatów pszczół kształtuje się w okolicach wczesnego wieku emerytalnego.

Pszczelarstwo w Polsce ma się, póki co dobrze. Roczna produkcja miodu w naszym kraju to około 20 ton. Zarówno pod względem produkcji miodu, jak i pod względem ilości rodzin pszczelich plasujemy się na wysokiej pozycji w skali Unii Europejskiej. Jest jednak pewna kwestia, która może spowodować obniżenie skali produkcji w przyszłości. Pszczelarze w Polsce to przede wszystkim osoby w dojrzałym i starszym wieku. Ponad 60 procent pasjonatów pszczelarstwa to osoby powyżej 50 roku życia.

Jak widać, nie jest to pasja ludzi młodych. Spośród młodszych adeptów pszczelarstwa najczęściej są to osoby, u których pasja i sposób na życie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Młodzi pszczelarze to potomkowie starszych pszczelarzy – kontynuują oni tradycje rodzinne i przejmują ukształtowane i dobrze prosperujące pasieki. Natomiast osoby, które pszczelarstwo zaczynają niejako od zera, to zwykle ludzie starsi, często na emeryturze, którzy odkrywają w sobie nowe pasje, mają czas na eksperymentowanie, doglądanie pszczół czy dokształcanie się.

Zawód pszczelarza też nie cieszy się w dzisiejszych czasach dużą popularnością – kojarzy się przede wszystkim z olbrzymią pracą i brakiem pewności co do jej efektów. Warto więc zwrócić uwagę na konieczność promocji nie tylko miodu, ale też samego zawodu i pasji pszczelarskiej. Naturalnego pozyskiwania miodu nie da się zastąpić nowymi technologiami czy innowacyjnymi systemami. Tymczasem wiele pasiek bywa zamykanych lub opuszczonych, bo nie ma komu dalej ich poprowadzić. Pasja pszczelarska, aby nie stała się reliktem przeszłości, powinna być zaszczepiana już w najmłodszym pokoleniu.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6517

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym