Portal Pszczelarski

Książka pasieczna i karta ula

Na zdjęciu: książka ula. Źródło zdjęcia: portalpszczelarski.pl/static/img/arts/bc7eaffe771df22a7c39ad76a1891c4b.th.jpg

książka pasieczna karta ula

Książka pasieczna i karta ula

Książka pasieczna i karta ula to doskonały sposób na uporządkowane informacje na temat posiadanych rodzin, ich zdrowotności i prowadzonych zabiegów leczniczych oraz pielęgnacyjnych.

Notatki na temat wydajności pszczół, ich zachowania przy różnych warunkach pożytkowych i pogodowych są bardzo przydatne w dalszej pracy. Warto je więc stosować w codziennej pracy w pasiece. Notatki można prowadzić na wiele sposobów – wybór zależy od indywidualnych preferencji i upodobań pszczelarza. Mogą to być zapisy wykonywane na samym ulu albo notatki wykonywane na folii przykrywającej za pomocą niezmywalnego flamastra – żeby zapisków nie zmył deszcz. Można też wykorzystać szeroką taśmę do klejenia i przyklejać na ulu zwykłą kartkę papieru, za to odpowiednio umocowana i zabezpieczoną. Dobrym i nieco bardziej profesjonalnym podejściem do sporządzania notatek jest prowadzenie książki pasiecznej. Wtedy każdej rodzinie trzeba nadać odpowiedni numer, a wszystkie dane skrupulatnie zapisywać do książki. Najważniejsze – w przypadku prowadzenia książki pasiecznej trzeba zapomnieć o myśleniu typu: nie chce mi się albo pomyślę i zapisze o tym jutro. Wszystkie zapisy muszą być prowadzone na bieżąco.

Książka pasieczna przydaje się zawsze, jednak wyjątkowo niezastąpiona jest w przypadku pasieczysk, które są oddalone od miejsca zamieszkania właściciela pszczół. Przy pomocy książki pasiecznej przygotowuje się prace związane z przeglądami, wędrówki pszczół, wykonuje się odkłady, podkarmia rodzinę czy niweluje jej nastrój rojowy. Takie kwestie, jak zachowanie pszczół, nastrój rojowy, wygląd plastrów z czerwiem i ich ułożenie, a także zaobserwowane objawy chorób ocenia się w skali od jednego do czterech.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 156

Zobacz również:

Zalecenia pszczelarskie na kwiecień

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6806

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bigos staropolski na winie z miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Chleb z szafranem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe