Portal Pszczelarski

Książka pasieczna i karta ula

Na zdjęciu: książka ula. Źródło zdjęcia: portalpszczelarski.pl/static/img/arts/bc7eaffe771df22a7c39ad76a1891c4b.th.jpg

książka pasieczna karta ula

Książka pasieczna i karta ula

Książka pasieczna i karta ula to doskonały sposób na uporządkowane informacje na temat posiadanych rodzin, ich zdrowotności i prowadzonych zabiegów leczniczych oraz pielęgnacyjnych.

Notatki na temat wydajności pszczół, ich zachowania przy różnych warunkach pożytkowych i pogodowych są bardzo przydatne w dalszej pracy. Warto je więc stosować w codziennej pracy w pasiece. Notatki można prowadzić na wiele sposobów – wybór zależy od indywidualnych preferencji i upodobań pszczelarza. Mogą to być zapisy wykonywane na samym ulu albo notatki wykonywane na folii przykrywającej za pomocą niezmywalnego flamastra – żeby zapisków nie zmył deszcz. Można też wykorzystać szeroką taśmę do klejenia i przyklejać na ulu zwykłą kartkę papieru, za to odpowiednio umocowana i zabezpieczoną. Dobrym i nieco bardziej profesjonalnym podejściem do sporządzania notatek jest prowadzenie książki pasiecznej. Wtedy każdej rodzinie trzeba nadać odpowiedni numer, a wszystkie dane skrupulatnie zapisywać do książki. Najważniejsze – w przypadku prowadzenia książki pasiecznej trzeba zapomnieć o myśleniu typu: nie chce mi się albo pomyślę i zapisze o tym jutro. Wszystkie zapisy muszą być prowadzone na bieżąco.

Książka pasieczna przydaje się zawsze, jednak wyjątkowo niezastąpiona jest w przypadku pasieczysk, które są oddalone od miejsca zamieszkania właściciela pszczół. Przy pomocy książki pasiecznej przygotowuje się prace związane z przeglądami, wędrówki pszczół, wykonuje się odkłady, podkarmia rodzinę czy niweluje jej nastrój rojowy. Takie kwestie, jak zachowanie pszczół, nastrój rojowy, wygląd plastrów z czerwiem i ich ułożenie, a także zaobserwowane objawy chorób ocenia się w skali od jednego do czterech.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 156

Zobacz również:

Zalecenia pszczelarskie na kwiecień

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9628

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

O co chodzi w BeePower!?

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych