Portal Pszczelarski

Trudności prowadzenia pasieki wędrownej - zapowietrzone miejsca, ule przystosowane do przewożenia

Źródło zdjęcia: comoxvalleybeeclub.com/cvbc/wp-content/uploads/2013/07/Now-Thats-Bee-Truck-Honey-Robber-1-300x225.jpg

gospodarka wędrowna pasieka wędrowna trudności prowadzenia pasieki wędrownej ule do gospodarki wędrownej temperatura w ulu

Zakaz przewozu w miejsca zapowietrzone
Trzeba również pamiętać, że nie można przewozić pasieki w dowolne miejsce. Zabronione są miejsca zapowietrzone, w których wykryto ogniska gnilca, kiślicy lub innych chorób pszczół. Jeżeli pszczelarz przez przypadek przewiezie swoja pasiekę w takie miejsce, zostanie ona objęta przepisami epidemiologicznymi. W ten sposób zostanie ona niejako uziemiona do czasu, gdy uzyska zgodę na ponowne przemieszczenie.
Jeśli pszczelarz chce swoją pasiekę przewieźć w inne miejsce, musi mieć wyjątkowo rozwinięty dar obserwacji – musi wiedzieć, czego szuka i jaki rodzaj pożytków go interesuje. Bez tej wiedzy żadna wędrówka nie ma sensu. W celu zasięgnięcia informacji dobrze jest popytać okolicznych rolników czy leśników – wiedza oni bowiem, jakie rośliny nektarowe bądź spadziowe występują na danym terenie.

Szczególna dbałość o pszczoły
Pszczelarz, który wywozi swoje rodziny na nowe pożytki musi być świadomy obowiązków, jakie na nim ciążą. Rodziny pszczele musza być bowiem poszerzane, czerw trutowy w porę wycinany, trzeba też pamiętać o zapobieganiu nastrojowi rojowemu. Co więcej, w przypadku pasieki wędrującej z miejsca na miejsce trzeba również zadbać o to, by ule były przystosowane do takich wędrówek. Ich elementy składowe muszą być ze sobą połączone w sposób sztywny, aby nie było żadnego zagrożenia w przypadku uderzeń i trzęsienia podczas transportu. Pamiętajmy również o prawidłowej wentylacji – pszczoły w drodze też muszą mieć przecież zapewniony dopływ świeżego powietrza. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem są siatkowane dennice – sprawdzają się przy wędrówkach zarówno na niewielkie, jak i na duże odległości.

Dobrze przygotuj rodzinę
Dużą trudnością w wędrowaniu z pszczołami jest przygotowanie samej rodziny do wędrówki. Przede wszystkim koniecznie trzeba pamiętać o tym, że podczas transportu może w ulu znacznie wzrosnąć temperatura. Pszczoły podczas zwiększonej ciepłoty w ulu zaczynają się wachlować, jednak nie przynosi to ulgi, a wręcz przeciwnie – jeszcze bardziej zwiększa temperaturę w ulu. Nie jest to dobre środowisko dla produktów pasiecznych – plastry mogą bowiem rozmiękać, a ul zaczyna topnieć. Aby temu zapobiec, koniecznie trzeba zostawić dojście do siatek wentylacyjnych czy wentylacji w dennicach.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 11-113

Zobacz również:

Trudności prowadzenia pasieki wędrownej - świadectwo zdrowia pszczół

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7104

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem