Portal Pszczelarski

Trudności prowadzenia pasieki wędrownej - zapowietrzone miejsca, ule przystosowane do przewożenia

Źródło zdjęcia: comoxvalleybeeclub.com/cvbc/wp-content/uploads/2013/07/Now-Thats-Bee-Truck-Honey-Robber-1-300x225.jpg

gospodarka wędrowna pasieka wędrowna trudności prowadzenia pasieki wędrownej ule do gospodarki wędrownej temperatura w ulu

Zakaz przewozu w miejsca zapowietrzone
Trzeba również pamiętać, że nie można przewozić pasieki w dowolne miejsce. Zabronione są miejsca zapowietrzone, w których wykryto ogniska gnilca, kiślicy lub innych chorób pszczół. Jeżeli pszczelarz przez przypadek przewiezie swoja pasiekę w takie miejsce, zostanie ona objęta przepisami epidemiologicznymi. W ten sposób zostanie ona niejako uziemiona do czasu, gdy uzyska zgodę na ponowne przemieszczenie.
Jeśli pszczelarz chce swoją pasiekę przewieźć w inne miejsce, musi mieć wyjątkowo rozwinięty dar obserwacji – musi wiedzieć, czego szuka i jaki rodzaj pożytków go interesuje. Bez tej wiedzy żadna wędrówka nie ma sensu. W celu zasięgnięcia informacji dobrze jest popytać okolicznych rolników czy leśników – wiedza oni bowiem, jakie rośliny nektarowe bądź spadziowe występują na danym terenie.

Szczególna dbałość o pszczoły
Pszczelarz, który wywozi swoje rodziny na nowe pożytki musi być świadomy obowiązków, jakie na nim ciążą. Rodziny pszczele musza być bowiem poszerzane, czerw trutowy w porę wycinany, trzeba też pamiętać o zapobieganiu nastrojowi rojowemu. Co więcej, w przypadku pasieki wędrującej z miejsca na miejsce trzeba również zadbać o to, by ule były przystosowane do takich wędrówek. Ich elementy składowe muszą być ze sobą połączone w sposób sztywny, aby nie było żadnego zagrożenia w przypadku uderzeń i trzęsienia podczas transportu. Pamiętajmy również o prawidłowej wentylacji – pszczoły w drodze też muszą mieć przecież zapewniony dopływ świeżego powietrza. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem są siatkowane dennice – sprawdzają się przy wędrówkach zarówno na niewielkie, jak i na duże odległości.

Dobrze przygotuj rodzinę
Dużą trudnością w wędrowaniu z pszczołami jest przygotowanie samej rodziny do wędrówki. Przede wszystkim koniecznie trzeba pamiętać o tym, że podczas transportu może w ulu znacznie wzrosnąć temperatura. Pszczoły podczas zwiększonej ciepłoty w ulu zaczynają się wachlować, jednak nie przynosi to ulgi, a wręcz przeciwnie – jeszcze bardziej zwiększa temperaturę w ulu. Nie jest to dobre środowisko dla produktów pasiecznych – plastry mogą bowiem rozmiękać, a ul zaczyna topnieć. Aby temu zapobiec, koniecznie trzeba zostawić dojście do siatek wentylacyjnych czy wentylacji w dennicach.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 11-113

Zobacz również:

Trudności prowadzenia pasieki wędrownej - świadectwo zdrowia pszczół

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8674

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Obowiązki pszczelarza na koniec roku podatkowego

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku