Portal Pszczelarski

Trudności prowadzenia pasieki wędrownej - świadectwo zdrowia pszczół

Źródło zdjęcia: comoxvalleybeeclub.com/cvbc/wp-content/uploads/2013/07/Now-Thats-Bee-Truck-Honey-Robber-1-300x225.jpg

gospodarka wędrowna pasieka wędrowna trudności prowadzenia pasieki wędrownej pożytki cel gospodarki wędrownej świadectwo zdrowia pszczół

Wędrowanie z pszczołami nastręcza wiele trudności. Czasem jednak jest konieczne – wiele pasiek typowo wędrownych jest przemieszczanych z pożytku na pożytek w celu zwiększenia efektywności produkcji. W takim przypadku przed pszczelarzem staje nie lada wyzwanie – musi bowiem zapewnić komfort wędrówki pszczołom, które są bardzo podatne na stres.

Pszczelarze wędrują z pszczołami nie tylko w celu wymiany pożytków na bardziej efektywne. Czasem przemieszanie odbywa się w celu przezimowania pasieki, zapewnienia większej różnorodności pożytków, umożliwienia szybszego rozwoju wiosennego, zwiększenia rentowności pszczół, a nawet troski o zdrowie rodziny pszczelej. Młode rodziny przenosi się też na większe odległości po to, by zminimalizować ryzyko, że zaczną powracać do macierzystej rodziny. Wędrówką jest również przewożenie pszczół po ich zakupie albo sprzedaży.

Załatw świadectwo zdrowia
Aby podjąć wędrówkę z pszczołami pszczelarz musi spełnić wiele wymogów i formalności. Przede wszystkim – rodziny, które będą przewożone muszą posiadać świadectwo zdrowia. Można je uzyskać u weterynarza pracującego w powiatowym inspektoracie weterynarii. Zanim takie świadectwo zostanie wystawione, pszczelarz i jego pasieka zostaną dokładnie skontrolowani. Trzeba pamiętać, że świadectwo zdrowia dla przewożonych pszczół jest wystawiane zaledwie na dwa tygodnie. Jeśli więc pszczelarz chce przewieźć pszczoły przykładowo na początku kwietnia, powinien uzyskać świadectwo zdrowia około połowy marca.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 11-113

Zobacz również:

Trudności prowadzenia pasieki wędrownej - zapowietrzone miejsca, ule przystosowane do przewożenia

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6306

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu