Portal Pszczelarski

Pierwsze przeglądy rodzin pszczelich na wiosnę – 2014

Na zdjęciu: wierzba iwa (Salix caprea L.). Źródło zdjęcia: commanster.eu/commanster/Plants/Trees/Trees/Salix.caprea.jpg

wiosna w pasiece rodzina pszczela przegląd rodziny pszczelej podkarmianie pszczół

Pierwsze przeglądy rodzin pszczelich na wiosnę 2014

Wiosna w tym roku przyszła dość wcześnie, dlatego też wielu pszczelarzy wcześniej niż w poprzednich latach przystąpiło do wiosennego przeglądu pszczół. Ta coroczna czynność ma na celu ocenę, jak rodzina zniosła zimę i ewentualne podjęcie działań, mających na celu odbudowanie siły rodziny.

Zima 2013/2014 była dość łagodna i krótka, większość rodzin pszczelich, które były dobrze przygotowane do zimowli, przeżyła zimę w dobrym stanie i szybko na wiosnę uzyskała pełną siłę i wyruszyła na pożytki. Te również pojawiły się w tym roku dość wcześnie.

W trakcie corocznego wiosennego przeglądu ocenia się zapasy pokarmu. W początkowym okresie wychowu czerwia na wiosnę w jednej rodzinie pszczelej powinny być co najmniej 4 kilogramy pokarmu. Jeśli jest mniej, trzeba pszczoły podkarmić. Kolejną kwestią jest sprawdzenie, czy w rodzinie znajduje się matka zdolna do składania zapłodnionych i niezapłodnionych jaj. Jak to rozpoznać? Trzeba dobrze obejrzeć plastry – jeśli znajduje się w nich czerw we wszystkich stadiach rozwojowych pszczół, matka na pewno jest w ulu i wykonuje swoje funkcje bez zarzutu.

Obserwacja czerwia na wiosnę może tez dostarczyć pszczelarzowi wielu dodatkowych informacji, między innymi na temat wydajności matki oraz zdrowia samego czerwia. Zdrowy czerw jest zabarwiony jednolicie, a na jego komórkach są lekko wysklepione zasklepy. Jeśli natomiast czerw jest rozstrzelony lub ma zapadnięte zasklepy, może to świadczyć albo o chorobach czerwia, albo o niewydolności matki. Warto wtedy wybrać się do specjalisty zajmującego się chorobami pszczół.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 60

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5114

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pasta miodowo-miętowa

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

BeePower! w Polsce i za granicą

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem