Portal Pszczelarski

Pierwsze przeglądy rodzin pszczelich na wiosnę – 2014

Na zdjęciu: wierzba iwa (Salix caprea L.). Źródło zdjęcia: commanster.eu/commanster/Plants/Trees/Trees/Salix.caprea.jpg

wiosna w pasiece rodzina pszczela przegląd rodziny pszczelej podkarmianie pszczół

Pierwsze przeglądy rodzin pszczelich na wiosnę 2014

Wiosna w tym roku przyszła dość wcześnie, dlatego też wielu pszczelarzy wcześniej niż w poprzednich latach przystąpiło do wiosennego przeglądu pszczół. Ta coroczna czynność ma na celu ocenę, jak rodzina zniosła zimę i ewentualne podjęcie działań, mających na celu odbudowanie siły rodziny.

Zima 2013/2014 była dość łagodna i krótka, większość rodzin pszczelich, które były dobrze przygotowane do zimowli, przeżyła zimę w dobrym stanie i szybko na wiosnę uzyskała pełną siłę i wyruszyła na pożytki. Te również pojawiły się w tym roku dość wcześnie.

W trakcie corocznego wiosennego przeglądu ocenia się zapasy pokarmu. W początkowym okresie wychowu czerwia na wiosnę w jednej rodzinie pszczelej powinny być co najmniej 4 kilogramy pokarmu. Jeśli jest mniej, trzeba pszczoły podkarmić. Kolejną kwestią jest sprawdzenie, czy w rodzinie znajduje się matka zdolna do składania zapłodnionych i niezapłodnionych jaj. Jak to rozpoznać? Trzeba dobrze obejrzeć plastry – jeśli znajduje się w nich czerw we wszystkich stadiach rozwojowych pszczół, matka na pewno jest w ulu i wykonuje swoje funkcje bez zarzutu.

Obserwacja czerwia na wiosnę może tez dostarczyć pszczelarzowi wielu dodatkowych informacji, między innymi na temat wydajności matki oraz zdrowia samego czerwia. Zdrowy czerw jest zabarwiony jednolicie, a na jego komórkach są lekko wysklepione zasklepy. Jeśli natomiast czerw jest rozstrzelony lub ma zapadnięte zasklepy, może to świadczyć albo o chorobach czerwia, albo o niewydolności matki. Warto wtedy wybrać się do specjalisty zajmującego się chorobami pszczół.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 60

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5487

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich