Portal Pszczelarski

Pierwsze przeglądy rodzin pszczelich na wiosnę – 2014

Na zdjęciu: wierzba iwa (Salix caprea L.). Źródło zdjęcia: commanster.eu/commanster/Plants/Trees/Trees/Salix.caprea.jpg

wiosna w pasiece rodzina pszczela przegląd rodziny pszczelej podkarmianie pszczół

Pierwsze przeglądy rodzin pszczelich na wiosnę 2014

Wiosna w tym roku przyszła dość wcześnie, dlatego też wielu pszczelarzy wcześniej niż w poprzednich latach przystąpiło do wiosennego przeglądu pszczół. Ta coroczna czynność ma na celu ocenę, jak rodzina zniosła zimę i ewentualne podjęcie działań, mających na celu odbudowanie siły rodziny.

Zima 2013/2014 była dość łagodna i krótka, większość rodzin pszczelich, które były dobrze przygotowane do zimowli, przeżyła zimę w dobrym stanie i szybko na wiosnę uzyskała pełną siłę i wyruszyła na pożytki. Te również pojawiły się w tym roku dość wcześnie.

W trakcie corocznego wiosennego przeglądu ocenia się zapasy pokarmu. W początkowym okresie wychowu czerwia na wiosnę w jednej rodzinie pszczelej powinny być co najmniej 4 kilogramy pokarmu. Jeśli jest mniej, trzeba pszczoły podkarmić. Kolejną kwestią jest sprawdzenie, czy w rodzinie znajduje się matka zdolna do składania zapłodnionych i niezapłodnionych jaj. Jak to rozpoznać? Trzeba dobrze obejrzeć plastry – jeśli znajduje się w nich czerw we wszystkich stadiach rozwojowych pszczół, matka na pewno jest w ulu i wykonuje swoje funkcje bez zarzutu.

Obserwacja czerwia na wiosnę może tez dostarczyć pszczelarzowi wielu dodatkowych informacji, między innymi na temat wydajności matki oraz zdrowia samego czerwia. Zdrowy czerw jest zabarwiony jednolicie, a na jego komórkach są lekko wysklepione zasklepy. Jeśli natomiast czerw jest rozstrzelony lub ma zapadnięte zasklepy, może to świadczyć albo o chorobach czerwia, albo o niewydolności matki. Warto wtedy wybrać się do specjalisty zajmującego się chorobami pszczół.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 60

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5630

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miód z dziką różą

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Placki bananowo-owsiane z miodem