Portal Pszczelarski

Pierwsze przeglądy rodzin pszczelich na wiosnę – 2014

Na zdjęciu: wierzba iwa (Salix caprea L.). Źródło zdjęcia: commanster.eu/commanster/Plants/Trees/Trees/Salix.caprea.jpg

wiosna w pasiece rodzina pszczela przegląd rodziny pszczelej podkarmianie pszczół

Pierwsze przeglądy rodzin pszczelich na wiosnę 2014

Wiosna w tym roku przyszła dość wcześnie, dlatego też wielu pszczelarzy wcześniej niż w poprzednich latach przystąpiło do wiosennego przeglądu pszczół. Ta coroczna czynność ma na celu ocenę, jak rodzina zniosła zimę i ewentualne podjęcie działań, mających na celu odbudowanie siły rodziny.

Zima 2013/2014 była dość łagodna i krótka, większość rodzin pszczelich, które były dobrze przygotowane do zimowli, przeżyła zimę w dobrym stanie i szybko na wiosnę uzyskała pełną siłę i wyruszyła na pożytki. Te również pojawiły się w tym roku dość wcześnie.

W trakcie corocznego wiosennego przeglądu ocenia się zapasy pokarmu. W początkowym okresie wychowu czerwia na wiosnę w jednej rodzinie pszczelej powinny być co najmniej 4 kilogramy pokarmu. Jeśli jest mniej, trzeba pszczoły podkarmić. Kolejną kwestią jest sprawdzenie, czy w rodzinie znajduje się matka zdolna do składania zapłodnionych i niezapłodnionych jaj. Jak to rozpoznać? Trzeba dobrze obejrzeć plastry – jeśli znajduje się w nich czerw we wszystkich stadiach rozwojowych pszczół, matka na pewno jest w ulu i wykonuje swoje funkcje bez zarzutu.

Obserwacja czerwia na wiosnę może tez dostarczyć pszczelarzowi wielu dodatkowych informacji, między innymi na temat wydajności matki oraz zdrowia samego czerwia. Zdrowy czerw jest zabarwiony jednolicie, a na jego komórkach są lekko wysklepione zasklepy. Jeśli natomiast czerw jest rozstrzelony lub ma zapadnięte zasklepy, może to świadczyć albo o chorobach czerwia, albo o niewydolności matki. Warto wtedy wybrać się do specjalisty zajmującego się chorobami pszczół.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 60

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5832

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu