Portal Pszczelarski

Sprzedaż a konsumpcja miodu pszczelego

Na zdjęciu: słoiki z miodem w koszyku. Źródło obrazka: motherearthnews.com/~/media/Images/MEN/Editorial/Articles/Magazine%20Articles/1979/01-01/Retired%20and%20Beekeeping%20One%20Couple%20Explains%20How%20To%20Sell%20Honey%20Using%20the%20Honor%20Sys

sprzedaż miodu konsumpcja miodu miód pszczeli

Sprzedaż a konsumpcja miodu pszczelego

Rynek miodu w Polsce, podobnie jak w przypadku innych produktów żywnościowych, jest powiązany zależnościami między podażą a popytem. Co więcej, zauważalna jest sezonowość zarówno sprzedaży, jak i konsumpcji.

Najlepiej miód sprzedaje się tuż po zakończeniu sezonu pszczelarskiego. Konsumenci wykazują zwiększone zainteresowanie jesienią i zimą. Ma to związek z prozdrowotnymi właściwościami miodu. Nadal jeszcze kupujemy go nie tyle dla wartości smakowych, co z powodu właściwości prozdrowotnych. Widoczne jest też zwiększone zainteresowanie sprzedażą miodu przed świętami, zwłaszcza przed Bożym Narodzeniem. Większości konsumentów zapach miodu i przypraw korzennych kojarzy się właśnie z tym okresem.

Choć produkcja miodu od dziesięcioleci ma się dobrze, dużo gorzej jest z jego sprzedażą. Ma to związek także z dużo tańszym miodem z importu. Niestety, podobnie jak w przypadku innych produktów zaliczanych do żywności wysokiej jakości, miód naturalny chętnie jest kupowany przez określoną grupę konsumentów, którzy podczas zakupów kierują się nie ceną, a jakością i zdrowotnością produktu. W ostatnich latach, właśnie z tego powodu, organizowanych jest wiele akcji promocyjnych, mających na celu sprzedaż miodu. Choć zainteresowanie rośnie, nadal ilość wyprodukowanego przez pszczelarzy miodu jest większa niż ich rynek zbytu. Aby wzrosła, konieczne jest edukowanie konsumentów odnośnie sposobów wykorzystania miodu i jego przeróżnych pozytywnych właściwości.

Warto też wspomnieć o sposobie sprzedaży miodu. Tego dobrego, naturalnego nie znajdziemy raczej na półkach hipermarketów. A to oznacza, że konsument musi wykazać się aktywnością w poszukiwaniu produktu. Bardzo często jest to powodem rezygnacji z zakupu miodu naturalnego. Duże szanse w tym zakresie niesie za sobą sprzedaż internetowa. Dzięki temu dostęp do naturalnego, dobrej jakości miodu mają nie tylko osoby mieszkające w pobliżu pasiek czy mające wśród znajomych pszczelarzy, ale także mieszkańcy dużych miast. Coraz więcej właścicieli pasiek decyduje się na sprzedaż swoich produktów online. To właśnie ta grupa pszczelarzy radzi sobie najlepiej pod względem zbycia produktów swoich pasiek.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4840

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal-trabka 2014-11-23 17:18:08

Jak ktoś uważa się za osobę myślącą, to nie kupi miodu ze sklepu tylko z pasieki. Sam się nie spotkałem z tym, żeby miód sprzedawany w supermarkecie był miodem w czystej postaci. To są mieszanki miodów. Nikt poza producentem nie wie co tak na prawdę w słoiku się znajduje.



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki bananowe z miodem

Serniczki z malinami i miodem

Puchowa owsianka na różanym mleku

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.