Portal Pszczelarski

Czy pszczoła miodna jest nadal święta?

Na zdjęciu: symbol pszczoły. Źródło zdjęcia: keepingbee.org/wp-content/uploads/2013/01/Bee-symbol6-524x373.jpg

pszczoła miodna świętość pszczoły miodnej

Czy pszczoła miodna nadal jest święta?

W dawnych czasach pszczoły miodne były otaczane swoistym kultem. Ludzie zachwycali się ich mądrością i umiejętnością wytwarzania miodu. Przez wieki jednak zaczęliśmy udomawiać pszczoły i dziś, jako zwierzęta hodowlane, mają niewiele ze świętości.

Do dzisiaj świętość pszczoły miodnej utrzymała się w kulturach, w których ważnym aspektem religijności są zwierzęta. Jest tak, na przykład, w wielu prowincjach Indii, gdzie czczone są oprócz pszczół także krowy. Tam ludzie otaczają pszczoły czcią i traktują jakby były wysłanniczkami niebios.

W naszej kulturze pszczoły jednak od dość dawna mają przede wszystkim wartość użytkową. Co więcej, wiele osób nie traktuje ich z szacunkiem należytym zwierzętom. Pszczoły są gatunkiem zagrożonym, dziesiątkowanym przez wiele chorób, ale też przez działalność człowieka. Środowisko pełne chemii, opryski na polach i w sadach nie sprzyjają zdrowotności pszczół. Co więcej, zamiast należycie dbać o dobrostan pszczół, człowiek podejmuje próby stworzenia sztucznej pszczoły, która nigdy przecież nie zastąpi pszczoły naturalnej.

Dziś pszczoły są świętością dla niewielu osób – przede wszystkim szanują je pszczelarze, którzy hodują je amatorsko. Oni nadal potrafią zachwycać się niestrudzoną pracą robotnic i fascynować ich wyjątkowo przemyślaną pracą w ulu. Są jednak także tacy pszczelarze, którzy traktują pszczoły jak źródło potencjalnego zysku. Ich gospodarstwa pasieczne są rozbudowane, pełne technologii, a rola pszczół jakby odeszła na dalszy plan. Jakże inaczej pracowałoby im się, gdyby przywrócili im należyty status w pasiece. Pszczoły miodne nie są dziś święte, jednak dla każdego pszczelarza ich niezwykła praca powinna być świętością.

Zobacz również:

Sztuczna pszczoła

 

Czy pszczoła miodna nadal jest święta?

W dawnych czasach pszczoły miodne były otaczane swoistym kultem. Ludzie zachwycali się ich mądrością i umiejętnością wytwarzania miodu. Przez wieki jednak zaczęliśmy udomawiać pszczoły i dziś, jako zwierzęta hodowlane, mają niewiele ze świętości.

Do dzisiaj świętość pszczoły miodnej utrzymała się w kulturach, w których ważnym aspektem religijności są zwierzęta. Jest tak, na przykład, w wielu prowincjach Indii, gdzie czczone są oprócz pszczół także krowy. Tam ludzie otaczają pszczoły czcią i traktują jakby były wysłanniczkami niebios.

W naszej kulturze pszczoły jednak od dość dawna mają przede wszystkim wartość użytkową. Co więcej, wiele osób nie traktuje ich z szacunkiem należytym zwierzętom. Pszczoły są gatunkiem zagrożonym, dziesiątkowanym przez wiele chorób, ale też przez działalność człowieka. Środowisko pełne chemii, opryski na polach i w sadach nie sprzyjają zdrowotności pszczół. Co więcej, zamiast należycie dbać o dobrostan pszczół, człowiek podejmuje próby stworzenia sztucznej pszczoły, która nigdy przecież nie zastąpi pszczoły naturalnej.

Dziś pszczoły są świętością dla niewielu osób – przede wszystkim szanują je pszczelarze, którzy hodują je amatorsko. Oni nadal potrafią zachwycać się niestrudzoną pracą robotnic i fascynować ich wyjątkowo przemyślaną pracą w ulu. Są jednak także tacy pszczelarze, którzy traktują pszczoły jak źródło potencjalnego zysku. Ich gospodarstwa pasieczne są rozbudowane, pełne technologii, a rola pszczół jakby odeszła na dalszy plan. Jakże inaczej pracowałoby im się, gdyby przywrócili im należyty status w pasiece. Pszczoły miodne nie są dziś święte, jednak dla każdego pszczelarza ich niezwykła praca powinna być świętością.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3549

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

XI Targi Żywności pt. Życie W Ogrodzie

Uroczysko - warsztat pszczelarski obok Dworca Warszawa Wschodnia

Zastosowanie miodu w medycynie po XVII wieku