Portal Pszczelarski

Czy pszczoła miodna jest nadal święta?

Na zdjęciu: symbol pszczoły. Źródło zdjęcia: keepingbee.org/wp-content/uploads/2013/01/Bee-symbol6-524x373.jpg

pszczoła miodna świętość pszczoły miodnej

Czy pszczoła miodna nadal jest święta?

W dawnych czasach pszczoły miodne były otaczane swoistym kultem. Ludzie zachwycali się ich mądrością i umiejętnością wytwarzania miodu. Przez wieki jednak zaczęliśmy udomawiać pszczoły i dziś, jako zwierzęta hodowlane, mają niewiele ze świętości.

Do dzisiaj świętość pszczoły miodnej utrzymała się w kulturach, w których ważnym aspektem religijności są zwierzęta. Jest tak, na przykład, w wielu prowincjach Indii, gdzie czczone są oprócz pszczół także krowy. Tam ludzie otaczają pszczoły czcią i traktują jakby były wysłanniczkami niebios.

W naszej kulturze pszczoły jednak od dość dawna mają przede wszystkim wartość użytkową. Co więcej, wiele osób nie traktuje ich z szacunkiem należytym zwierzętom. Pszczoły są gatunkiem zagrożonym, dziesiątkowanym przez wiele chorób, ale też przez działalność człowieka. Środowisko pełne chemii, opryski na polach i w sadach nie sprzyjają zdrowotności pszczół. Co więcej, zamiast należycie dbać o dobrostan pszczół, człowiek podejmuje próby stworzenia sztucznej pszczoły, która nigdy przecież nie zastąpi pszczoły naturalnej.

Dziś pszczoły są świętością dla niewielu osób – przede wszystkim szanują je pszczelarze, którzy hodują je amatorsko. Oni nadal potrafią zachwycać się niestrudzoną pracą robotnic i fascynować ich wyjątkowo przemyślaną pracą w ulu. Są jednak także tacy pszczelarze, którzy traktują pszczoły jak źródło potencjalnego zysku. Ich gospodarstwa pasieczne są rozbudowane, pełne technologii, a rola pszczół jakby odeszła na dalszy plan. Jakże inaczej pracowałoby im się, gdyby przywrócili im należyty status w pasiece. Pszczoły miodne nie są dziś święte, jednak dla każdego pszczelarza ich niezwykła praca powinna być świętością.

Zobacz również:

Sztuczna pszczoła

 

Czy pszczoła miodna nadal jest święta?

W dawnych czasach pszczoły miodne były otaczane swoistym kultem. Ludzie zachwycali się ich mądrością i umiejętnością wytwarzania miodu. Przez wieki jednak zaczęliśmy udomawiać pszczoły i dziś, jako zwierzęta hodowlane, mają niewiele ze świętości.

Do dzisiaj świętość pszczoły miodnej utrzymała się w kulturach, w których ważnym aspektem religijności są zwierzęta. Jest tak, na przykład, w wielu prowincjach Indii, gdzie czczone są oprócz pszczół także krowy. Tam ludzie otaczają pszczoły czcią i traktują jakby były wysłanniczkami niebios.

W naszej kulturze pszczoły jednak od dość dawna mają przede wszystkim wartość użytkową. Co więcej, wiele osób nie traktuje ich z szacunkiem należytym zwierzętom. Pszczoły są gatunkiem zagrożonym, dziesiątkowanym przez wiele chorób, ale też przez działalność człowieka. Środowisko pełne chemii, opryski na polach i w sadach nie sprzyjają zdrowotności pszczół. Co więcej, zamiast należycie dbać o dobrostan pszczół, człowiek podejmuje próby stworzenia sztucznej pszczoły, która nigdy przecież nie zastąpi pszczoły naturalnej.

Dziś pszczoły są świętością dla niewielu osób – przede wszystkim szanują je pszczelarze, którzy hodują je amatorsko. Oni nadal potrafią zachwycać się niestrudzoną pracą robotnic i fascynować ich wyjątkowo przemyślaną pracą w ulu. Są jednak także tacy pszczelarze, którzy traktują pszczoły jak źródło potencjalnego zysku. Ich gospodarstwa pasieczne są rozbudowane, pełne technologii, a rola pszczół jakby odeszła na dalszy plan. Jakże inaczej pracowałoby im się, gdyby przywrócili im należyty status w pasiece. Pszczoły miodne nie są dziś święte, jednak dla każdego pszczelarza ich niezwykła praca powinna być świętością.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3899

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Łukasz Karol Uliasz - Rozważania o życiu i zdrowiu. Kontekst apiterapii

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Łukasz Karol Uliasz - Etyka pszczelarska i prawo naturalne w pszczelarstwie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Pszczelarstwo miejskie – edukacja ekologiczna a zrównoważony rozwój

Marketing pszczelarski w praktyce - produkt

Jak kupić dobry miód?

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu