Portal Pszczelarski

Jak rozróżnić czerw?

Na zdjęciu: pszczoły z czerwiem trutowym. Źródło zdjęcia: honeybeesuite.com/tag/drones/page/4/

czerw rozróżnianie czerwiu mateczniki czerw garbaty trutówki jajo pszczele truteń

Jak rozróżnić czerw?

Czerw wszystkich postaci pszczoły rozwija się z takich samych jaj. Jednak z biegiem czasu każdy rodzaj czerwiu zaczyna wyglądać nieco inaczej. Wystarczy spojrzeć na plaster, by ocenić, z jakich komórek wygryzie się matka pszczela, z jakich pszczoły robotnie, a z których trutnie.

Matki pszczele wygryzają się z mateczników, czyli charakterystycznych komórek plastra, które są mocno powiększone przez pszczoły i przyjmują charakterystyczny kształt orzeszka ziemnego. Pszczoły robotnice wygryzają się natomiast ze zwykłych, symetrycznie ułożonych i zasklepionych komórek. Takich komórek jest najwięcej, gdyż najwięcej w ulu jest pszczół w postaci robotnic. Jeśli po wyjęciu plastra widzimy na nim mnóstwo zasklepionych i idealnie równych komórek, możemy być pewni, że rodzina rozwija się prawidłowo.

Charakterystycznym rodzajem czerwiu jest czerw garbaty. Rozwija się on w komórkach plastra z jaj niezapłodnionych, składanych przez trutówki. Są to zwykłe pszczoły robotnice, które w wyniku nieobecności matki wykształcają w sobie narządy rozrodcze. Mają one zdolność składania jaj, jednak nie mają zdolności do kopulacji. Są więc to jaja niezapłodnione. Gdy znajdują się w komórkach plastra, można je bardzo łatwo dostrzec, gdyż larwy, z których rozwiną się trutnie nie mieszczą się w komórkach przeznaczonych do rozwoju pszczół robotnic. Pszczoły komórki z takim czerwiem sztucznie wydłużają i dodatkowo nadbudowują wypukłym wieczkiem. Jest to konieczne, gdyż w przeciwnym razie larwy nie mogłyby przekształcić się w poczwarki. Te nieco koślawe komórki dały nazwę czerwiowi garbatemu. Pszczelarz spoglądając na plastry może gołym okiem ocenić, gdzie i w jakiej ilości znajduje się czerw garbaty.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 101

Jak rozróżnić czerw?

Czerw wszystkich postaci pszczoły rozwija się z takich samych jaj. Jednak z biegiem czasu każdy rodzaj czerwiu zaczyna wyglądać nieco inaczej. Wystarczy spojrzeć na plaster, by ocenić, z jakich komórek wygryzie się matka pszczela, z jakich pszczoły robotnie, a z których trutnie.

Matki pszczele wygryzają się z mateczników, czyli charakterystycznych komórek plastra, które są mocno powiększone przez pszczoły i przyjmują charakterystyczny kształt orzeszka ziemnego. Pszczoły robotnice wygryzają się natomiast ze zwykłych, symetrycznie ułożonych i zasklepionych komórek. Takich komórek jest najwięcej, gdyż najwięcej w ulu jest pszczół w postaci robotnic. Jeśli po wyjęciu plastra widzimy na nim mnóstwo zasklepionych i idealnie równych komórek, możemy być pewni, że rodzina rozwija się prawidłowo.

Charakterystycznym rodzajem czerwiu jest czerw garbaty. Rozwija się on w komórkach plastra z jaj niezapłodnionych, gdyż składanych przez trutówki. Są to zwykłe pszczoły robotnice, które w wyniku nieobecności matki wykształcają w sobie narządy rozrodcze mają one zdolność składania jaj, jednak nie mają zdolności do kopulacji. Są więc to jaja niezapłodnione. Gdy znajdują się w komórkach plastra, można je bardzo łatwo dostrzec, gdyż larwy, z których rozwiną się trutnie nie mieszczą się w komórkach przeznaczonych do rozwoju pszczół robotnic. Pszczoły komórki z takim czerwiem sztucznie wydłużają i dodatkowo nadbudowują wypukłym wieczkiem. Jest to konieczne, gdyż w przeciwnym razie larwy nie mogłyby przekształcić się w poczwarki. Te nieco koślawe komórki dały nazwę czerwiowi garbatemu. Pszczelarz spoglądając na plastry może gołym okiem ocenić, gdzie i w jakiej ilości znajduje się czerw garbaty.

Opracowano na podstawie: Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 101

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 77019

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puszysty omlet z bananami

Racuchy z bananami i miodem

Pancakes cytrynowe z miodem