Portal Pszczelarski

O co chodzi w BeePower!?

Na rysunku: schemat współpracy projektu BeePower!. Źródło rysunku: materiały przekazane przez Enactus WSZiB.

Enactus BeePower edukacja pszczelarska współpraca projekt

BeePower! to projekt, którego zbiór postawionych przed uczestnikami zadań, zmierza do podniesienia świadomości społecznej na temat roli pszczelarstwa i samych pszczół w życiu człowieka oraz roli, jaką te owady odgrywają w rolnictwie, sadownictwie oraz innych dziedzinach naszej ludzkiej gospodarki.

Projekt przewiduje także gromadzenie pewnych środków na cele, które będą realizowane, czyli: szkolenia, prelekcje i akcje nasad i „adopcji” roślin o walorach pożytku pszczelego. Ostatecznie zadanie ma się wypełnić poprzez uświadomienie jak największej liczby osób o wartościach pszczelego roju, a przez to podniesienie wydajności i opłacalności prowadzenia pasiek – możliwość zwiększenia produkcji i sprzedaży, którą aktywnie wspieramy, a dzięki zyskom - wsparcie finansowe projektu. To z kolei da możliwość nasadzenia roślinności nektaro- i pyłkodajnej na terenie naszego kraju oraz przeprowadzanie szkoleń i prelekcji.

Naszą pracę rozpoczynamy u podstaw, dlatego też zapraszamy do współpracy szkoły podstawowe, gimnazja, licea i uczelnie wyższe, pszczelarzy i inne firmy, które widzą siebie w tym przedsięwzięciu. Zapraszamy także tych, którzy o własnej pasiece dopiero marzą. Zapraszamy miasta, wsie i gminy posiadające tereny, na których można przeprowadzić nasadzenia roślin nektaro- i pyłkodajnych (na placach, pasach zieleni przy ulicach, w parkach lub na nieużytkach).   

Dlaczego chcemy zająć się pszczołami i związanymi z nimi zagadnieniami gospodarczymi? Ponieważ z zachodniej Europy i Stanów Zjednoczonych Ameryki płyną do nas niepokojące informacje o masowym ginięciu pszczół. W USA jest to na tyle duży problem, że prowadzi się badania przyczyn i skutków wymierania pszczelich rodzin. Teorii na temat tego, dlaczego giną pszczoły jest kilka:
- gwałtowne zmiany sposobu hodowli i ochrony roślin,
- rozwój sieci komunikacji bezprzewodowej,
- roślinność modyfikowana genetycznie i pasożyty – spadek odporności owadów.
Oszacowano, że brak zajęcia się tym problemem i wyginięcie pszczół zapylających rośliny uprawne, doprowadzi to spadku produkcji żywności o 1/3 w stosunku do dzisiaj. Grozi to głodem w wielu rejonach naszej planety.

Co zrobić, by zapobiegać rozprzestrzenianiu się patogenów i chorób? Jak dbać o środowisko, by pszczołom żyło się lepiej? Chcemy nauczyć społeczności we współpracy z pszczelarzami, do których trafimy z ofertą współpracy. Zaczynając od szkół, aby wiedza o tym problemie i walce z nim towarzyszyła od najmłodszych lat. Chodzi o to aby pszczoły mogły żyć a my moglibyśmy nadal spożywać „złoty przysmak”!

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3637

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową