Portal Pszczelarski

Węza pszczela

Na zdjęciu: ramka z wtopioną węzą. Źródło obrazka: caddon-hives.co.uk/Graphics/Product_Detail_Thumbnails/Deep_brood_frame_14x12_Hoffman3.jpg

węza pszczela wosk pszczeli budowa ula ramka pracy plastikowa ramka

W hodowli pszczół znaczenie ma każdy, nawet najdrobniejszy element budowy ula. Jednym z takich elementów jest węza pszczela, która pomaga pszczołom zapewnić czystość w ulu oraz prawidłowo odbudowywać plastry.

Węza to specjalny szablon z wytłoczonymi komórkami w kształcie plastra, który umieszcza się wewnątrz ula. Dzięki niemu pszczoły budują plastry staranniejsze i stabilniejsze. Gdy rodzina pszczela jest w fazie intensywnego rozwoju, do budowania plastrów wykorzystywane są ramki z wtopioną węza lub tak zwane ramki pracy. Pszczołom pomaga to także w budowaniu komórek trutowych i wychowywaniu trutni. Węzę wtapia się w specjalną drucianą ramkę, dzięki czemu plastry są wytrzymałe, stabilne i mają jednorodny kształt. Wymiary węzy mogą być różne w zależności od rodzaju uli, jakie są stosowane w danej pasiece.

Dzięki węzie z wtopioną ramką plastry pszczele są okazałe i symetryczne. Bez ramek pszczoły zwykle ignorują same wytłoczone denka w wewnętrznej ścianie węzy. Węza produkowana jest z wosku - można ją kupić w sklepie z produktami pszczelarskimi, jednak równie dobrze można ją wykonać samodzielnie. Służą do tego stalowe walce z wytłoczeniami w kształcie dna komórek pszczelich. Wraz z rozwojem technologii pszczelarskich, na rynku pojawiły się także węzy plastikowe. Są one dostępne najczęściej z także plastikową ramką. Są tańsze, proste w obsłudze, a nawet bardziej wytrzymałe, jednak zdania na temat ich funkcjonalności są wśród pszczelarzy podzielone. Niektórzy obawiają się, że plastikowa ramka spowalnia budowanie plastra, a co za tym idzie – osłabia potencjał rodziny pszczelej.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 64

Zobacz również:

Wtapianie węzy w ramkę

Jak pszczoły produkują wosk?

Do czego wykorzystuje się wosk pszczeli?

Jak wykonać świeczkę z wosku pszczelego?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22647

Komentarze z forum pszczelarskiego

pszczelarz_hobbysta 2016-10-09 22:39:23

Jeżeli ktoś chce się więcej dowiedzieć o produkcji węzy pszczelej, to zapraszam na tą stronę http://www.wezapszczela.pl/ . Wszystko jest bardzo dokładnie i przystępnie opisane. Polecam!



  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności