Na zdjęciu: ramka z wtopioną węzą. Źródło obrazka: caddon-hives.co.uk/Graphics/Product_Detail_Thumbnails/Deep_brood_frame_14x12_Hoffman3.jpg
W hodowli pszczół znaczenie ma każdy, nawet najdrobniejszy element budowy ula. Jednym z takich elementów jest węza pszczela, która pomaga pszczołom zapewnić czystość w ulu oraz prawidłowo odbudowywać plastry.
Węza to specjalny szablon z wytłoczonymi komórkami w kształcie plastra, który umieszcza się wewnątrz ula. Dzięki niemu pszczoły budują plastry staranniejsze i stabilniejsze. Gdy rodzina pszczela jest w fazie intensywnego rozwoju, do budowania plastrów wykorzystywane są ramki z wtopioną węza lub tak zwane ramki pracy. Pszczołom pomaga to także w budowaniu komórek trutowych i wychowywaniu trutni. Węzę wtapia się w specjalną drucianą ramkę, dzięki czemu plastry są wytrzymałe, stabilne i mają jednorodny kształt. Wymiary węzy mogą być różne w zależności od rodzaju uli, jakie są stosowane w danej pasiece.
Dzięki węzie z wtopioną ramką plastry pszczele są okazałe i symetryczne. Bez ramek pszczoły zwykle ignorują same wytłoczone denka w wewnętrznej ścianie węzy. Węza produkowana jest z wosku - można ją kupić w sklepie z produktami pszczelarskimi, jednak równie dobrze można ją wykonać samodzielnie. Służą do tego stalowe walce z wytłoczeniami w kształcie dna komórek pszczelich. Wraz z rozwojem technologii pszczelarskich, na rynku pojawiły się także węzy plastikowe. Są one dostępne najczęściej z także plastikową ramką. Są tańsze, proste w obsłudze, a nawet bardziej wytrzymałe, jednak zdania na temat ich funkcjonalności są wśród pszczelarzy podzielone. Niektórzy obawiają się, że plastikowa ramka spowalnia budowanie plastra, a co za tym idzie – osłabia potencjał rodziny pszczelej.
Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 64
Zobacz również:
pszczelarz_hobbysta
2016-10-09 22:39:23
Drogi Użytkowniku,
informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.
Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.
Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER"
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."
Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.
W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.