Portal Pszczelarski

Węza pszczela

Na zdjęciu: ramka z wtopioną węzą. Źródło obrazka: caddon-hives.co.uk/Graphics/Product_Detail_Thumbnails/Deep_brood_frame_14x12_Hoffman3.jpg

węza pszczela wosk pszczeli budowa ula ramka pracy plastikowa ramka

W hodowli pszczół znaczenie ma każdy, nawet najdrobniejszy element budowy ula. Jednym z takich elementów jest węza pszczela, która pomaga pszczołom zapewnić czystość w ulu oraz prawidłowo odbudowywać plastry.

Węza to specjalny szablon z wytłoczonymi komórkami w kształcie plastra, który umieszcza się wewnątrz ula. Dzięki niemu pszczoły budują plastry staranniejsze i stabilniejsze. Gdy rodzina pszczela jest w fazie intensywnego rozwoju, do budowania plastrów wykorzystywane są ramki z wtopioną węza lub tak zwane ramki pracy. Pszczołom pomaga to także w budowaniu komórek trutowych i wychowywaniu trutni. Węzę wtapia się w specjalną drucianą ramkę, dzięki czemu plastry są wytrzymałe, stabilne i mają jednorodny kształt. Wymiary węzy mogą być różne w zależności od rodzaju uli, jakie są stosowane w danej pasiece.

Dzięki węzie z wtopioną ramką plastry pszczele są okazałe i symetryczne. Bez ramek pszczoły zwykle ignorują same wytłoczone denka w wewnętrznej ścianie węzy. Węza produkowana jest z wosku - można ją kupić w sklepie z produktami pszczelarskimi, jednak równie dobrze można ją wykonać samodzielnie. Służą do tego stalowe walce z wytłoczeniami w kształcie dna komórek pszczelich. Wraz z rozwojem technologii pszczelarskich, na rynku pojawiły się także węzy plastikowe. Są one dostępne najczęściej z także plastikową ramką. Są tańsze, proste w obsłudze, a nawet bardziej wytrzymałe, jednak zdania na temat ich funkcjonalności są wśród pszczelarzy podzielone. Niektórzy obawiają się, że plastikowa ramka spowalnia budowanie plastra, a co za tym idzie – osłabia potencjał rodziny pszczelej.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 64

Zobacz również:

Wtapianie węzy w ramkę

Jak pszczoły produkują wosk?

Do czego wykorzystuje się wosk pszczeli?

Jak wykonać świeczkę z wosku pszczelego?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22165

Komentarze z forum pszczelarskiego

pszczelarz_hobbysta 2016-10-09 22:39:23

Jeżeli ktoś chce się więcej dowiedzieć o produkcji węzy pszczelej, to zapraszam na tą stronę http://www.wezapszczela.pl/ . Wszystko jest bardzo dokładnie i przystępnie opisane. Polecam!



  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zostań bohaterem pszczół

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Tosty na słodko

Placki z borówkami i miodem z cytryną

Banan w cieście

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami