Portal Pszczelarski

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Na rysunku: logo Enactus WSZiB oraz Portalu Pszczelarskiego. Źródło: projekt własny w oparciu o materiały udostępnione przez Enactus WSZiB.

Enactus WSZiB Portal Pszczelarski SIFE edukacja pszczelarska studenci

Na początek przedstawimy się. W tym artykule opowiemy czym się zajmujemy, kim jesteśmy, a w kolejnych artykułach będziemy informować o naszych bieżących działaniach z zakresu edukacji pszczelarskiej. Opiszemy także już zrealizowane działania.

Na początek przybliżymy czym jest Enactus. Nazwa naszej instytucji składa się z trzech członów (En - Entrepreneurial, Act - Action, Us - a group of people) i jest to międzynarodowa organizacja studencka, która działa w 39 krajach na świecie oraz skupia 56 000 studentów i blisko 400 firm. Enactus wychodzi z inicjatywą łączącą liderów biznesu, pracowników akademickich i studentów. Zajmujemy się planowaniem i realizacją projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR), adresowanych do społeczności lokalnych. Jesteśmy organizacją non-profit, a to oznacza, że nie czerpiemy żadnych zysków z tytułu działalności.

Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości to szkoła z wieloletnią tradycją, przy której realizujemy nasze działania. W roku 1993, WSZiB w Poznaniu była pierwszą uczelnią w Europie, która założyła drużynę SIFE (przekształconą później w Enactus). W roku 2001, drużyna z WSZiB po raz trzeci z rzędu zwyciężyła w ogólnopolskim konkursie SIFE i  reprezentowała Polskę na Konkursie Międzynarodowym w Londynie. W 2011 r. SIFE WSZiB reaktywował swoją działalność, a już rok później zdobyliśmy III miejsce w XVI Konkursie Ogólnopolskim SIFE.

Aktualnie BeePower! jest jednym z naszych projektów obok m.in. takich jak: EcoDriver (promujący ekojazdę) i EcoLeader (promujący ekologiczne zachowania).

Patronat medialny nad działaniami Enactusa WSZiB w zakresie dotyczącym pszczelarstwa objął Portal Pszczelarski.

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2114

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miód z dziką różą

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową