Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Na rysunku: logo Enactus WSZiB oraz Portalu Pszczelarskiego. Źródło: projekt własny w oparciu o materiały udostępnione przez Enactus WSZiB.

Enactus WSZiB Portal Pszczelarski SIFE edukacja pszczelarska studenci

Na początek przedstawimy się. W tym artykule opowiemy czym się zajmujemy, kim jesteśmy, a w kolejnych artykułach będziemy informować o naszych bieżących działaniach z zakresu edukacji pszczelarskiej. Opiszemy także już zrealizowane działania.

Na początek przybliżymy czym jest Enactus. Nazwa naszej instytucji składa się z trzech członów (En - Entrepreneurial, Act - Action, Us - a group of people) i jest to międzynarodowa organizacja studencka, która działa w 39 krajach na świecie oraz skupia 56 000 studentów i blisko 400 firm. Enactus wychodzi z inicjatywą łączącą liderów biznesu, pracowników akademickich i studentów. Zajmujemy się planowaniem i realizacją projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR), adresowanych do społeczności lokalnych. Jesteśmy organizacją non-profit, a to oznacza, że nie czerpiemy żadnych zysków z tytułu działalności.

Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości to szkoła z wieloletnią tradycją, przy której realizujemy nasze działania. W roku 1993, WSZiB w Poznaniu była pierwszą uczelnią w Europie, która założyła drużynę SIFE (przekształconą później w Enactus). W roku 2001, drużyna z WSZiB po raz trzeci z rzędu zwyciężyła w ogólnopolskim konkursie SIFE i  reprezentowała Polskę na Konkursie Międzynarodowym w Londynie. W 2011 r. SIFE WSZiB reaktywował swoją działalność, a już rok później zdobyliśmy III miejsce w XVI Konkursie Ogólnopolskim SIFE.

Aktualnie BeePower! jest jednym z naszych projektów obok m.in. takich jak: EcoDriver (promujący ekojazdę) i EcoLeader (promujący ekologiczne zachowania).

Patronat medialny nad działaniami Enactusa WSZiB w zakresie dotyczącym pszczelarstwa objął Portal Pszczelarski.

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2563

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową