Portal Pszczelarski

Wirowanie miodu

Na zdjęciu ramki z miodem w miodarce podczas wirowania miodu. Źródło zdjęcia: i.ytimg.com/vi/n4WXj8oGAzs/hqdefault.jpg

wirowanie miodu częstotliwość wirowania miodu miodobranie pierwsze miodobranie dojrzały miód

Gdy plastry w ulu są pełne miodu, nadchodzi czas na wirowanie go z plastrów. Umieszcza się je po kolei w miodarce, którą następnie wprawiamy w ruch. Trzeba jednak bezwzględnie pamiętać, by wśród plastrów nie znalazły się te, które zawierają czerw.

Wirowanie miodu można przeprowadzać nawet kilka razy do roku – nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. Wszystko jest uzależnione od dojrzałości miodu oraz obfitości pożytków. Jest więc oczywiste, że liczba wirowań miodu w ciągu roku jest ściśle powiązana z pogodą oraz zachowaniem roślin. Jeśli zima jest krótka, rośliny szybciej zaczynają kwitnąć, pszczoły też szybciej zaczynają wiosną pracę. Gdy pszczoły wyprodukują dwa pełne korpusy dojrzałego miodu z kwitnących na wiosnę roślin (jabłoni, śliw, kwiatów łąkowych), trzeba go, oczywiście odebrać. Podobnie jest z powstającym później miodem rzepakowym. Za każdym razem, gdy plastry są już pełne i dojrzale, konieczne jest ich odwirowanie. Czasem zbyt późna decyzja może skutkować utratą części miodu.

W przypadku niektórych miodów kilkukrotne wirowanie w ciągu roku nie tylko możemy, ale nawet musimy przeprowadzić. Koniecznie trzeba wirować miód klonowy, malinowy, z jadalnego kasztanu, lipowy, klonowy, akacjowy, gryczany, wrzosowy i z koniczyny. Trzeba jednak pamiętać, że każdą decyzję o wirowaniu miodu należy poprzedzić oceną dojrzałości oraz ilości miodu w ulu. Kiedy miód jest gotowy do wirowania? Wtedy, gdy plastry gniazdowe są poszyte w dwóch trzecich powierzchni, a plastry nadstawowe są pokryte co najmniej do połowy. Pierwsze miodobranie w ciągu roku powinno odbyć się pod koniec maja lub na początku czerwca.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 120

Miodobranie - artykuły powiązane

Miodobranie - sprzęt, przebieg, technika wirowania miodu i porady

Jak umyć wirówkę do miodu (miodarkę)?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 23082

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

I święto plonów w skansenie - Targi Miodu i Wyrobów Pszczelarskich

III Otwarte Forum Pszczelarzy w Legionowie

Pszczoły w styczniu

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miód z dziką różą

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach